Aktuelno

Lana Gržetić: Na granici apstrakcije
23.10.2023. - 02.11.2023.

Lana Gržetić: Na granici apstrakcije


Samostalna izložba crteža „Na granici apstrakcije“ mlade hrvatske umetnice Lane Gržetić iz Rijeke, otvorena je u četvrtak, 19. oktobra u 18h u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka

 

 

Prilikom otvaranja izložbe nastupili su učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke, a pred brojnom publikom i ljubiteljima umetnosti, događaj je predstavila Zorica Atić, istoričarka umetnosti. Izložba traje do 2. novembra 2023. godine.

NA GRANICI APSTRAKCIJE: - Klasični balet koji vežba od svoje rane mladosti je česta inspiracija u crtežima i slikama Lane Gržetić. Otuda je ljudsko telo, uz portrete i apstrakcije, jedan od najčešćih motiva i neiscrpna inspiracija mladoj umetnici. Svoju impresiju najlakše izražava brzim kroki crtežima kako bi predstavila svu lepotu i govor ljudskog tela u određenom trenutku. Aktove beleži hitro, fovistički i sa izraženom ekspresivnošću, pa joj stoga kroki kao poseban način likovnog izražavanja najviše odgovara. Sve to govori o veštoj ruci umetnice i njenim stvaralačkim sposobnostima, ali i o ličnom doživljaju predstavljenog, navedeno je o radu autorke u uvodnoj reči kataloga.

Lana Gržetić (1995) rođena je u Rijeci (Istra), Republika Hrvatska. Magistrirala je primenjene umetnosti 2019. godine na Akademiji primenjenih umetnosti Univerziteta u Rijeci (APURI). Učestvovala je na preko dvadeset pet kolektivnih izložbi, kao i na međunarodnim vajarskim i slikarskim radionicama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Ovo joj je treća samostalna izložba. Dobitnica je više nagrada i priznanja iz slikarstva i vajarstva: 1. Nagrada na likovnoj manifestaciji mladih „Jesen na Sušaku“, Rijeka (2011); 1. Nagrada italijanske unije „Istria Nobilissima“ u kategoriji likovnih umetnosti „Romolo Venucci“ (2021); Nagrada žirija „Daria Vlahov Horvat“ za realizaciju samostalne izložbe u Gradskoj galeriji „Fonticus“, Ex tempore Grožnjan (2023) itd. Članica je više umetničkih udruženja: HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umetnika) Istra, ULUPUH (Udruga likovnih umetnika primenjenih umetnosti Hrvatske), KIE (Kreativna industrija Evrope). Bavi se skulpturom, slikarstvom i crtežom. Živi i stvara u Rijeci, Hrvatska.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

 

Izložba traje do 2. novembra 2023. godine.

objavljeno23.10.2023.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.