Aktuelno

Ivana Aranđelović: Procesi
27.05.2017. - 31.05.2017.

Ivana Aranđelović: Procesi


U subotu, 27. maja u 20h. u Galeriji Štab, otvara se samostalna izložba slika i crteža autorke Ivane Aranđelović, pod nazivom, "Procesi".

 

 

Izložba "Procesi" predstavlja seriju crteža i slika nastalih u periodu od 2013. do 2017. godine, svrstanih u tri ciklusa: "Organski oblici i vizuelizacija bola", "Četiri elementa - Život u Istanbulu" i "Oltar za dermatitis". Na izložbi u Galeriji ŠTAB Ivana Aranđelović će se predstaviti beogradskoj publici sa 35 crteža i slika kao i sa 4 sveske crteža (Art book). Izložba će biti otvorena do 31. maja, a radno vreme galerije za vreme trajanja izložbe biće od 16 do 22h. Izložba je prodajnog karaktera.

 
"Procesi" jesu tokovi, putevi i načini kojima nešto postaje ili biva. Crteži i slike iz serije "Procesi" predstavljaju introspektivnu naraciju i intimnu vizuelizaciju najčešće bola, telesnog ili mentalnog, nastalog fizičkim uticajem ili apsorpcijomdruštvenog i globalnog okruženja.Rad kroz procese omogućio mi je da u celini i kroz varijacije posmatram bol i telo; i da u njih implamentiram hronično lične i društvene promene koje su uticale na mene.
 
"Procesi" su istraživanje bola, smrti, deformacije, agresije, radikalnih promena i životnih odluka, migracije, imigracije, rata, radijacije i u nekoj najudaljenijoj i najnižoj tački ljubavi i opstanka.Izložba "Procesi" predtavlja retrospekciju crteža i slika nastalih u poriodu od četiri godine (2013/2017). Podeljeni su u tri faze. Prva faza prikazuje istraživanje bola, smrti i deformacije. Medicinska ilustracija je postala osnovno i dominantno vizuelno rešenje na mojim radovima. Eksperimentišem sa indijskom, tibetanskom i islamskom filozofijom na nekim crtežima. Dalji rad na istraživanju medicinskog crteža odveo me je na studije istorije umetnosti u Istanbul i to bi upravo bila druga faza, istraživanje promena koje su usledile u tom periodu, najcešće su bazirane na emotivne. Došlo je i do promene u likovnom jeziku, koja se poklapa sa promenom socijalne sredine, političkom i društvenom situacijom, kao i činjenicom da se oko mene događaju bombaški napadi. Tako su nastali crteži na kojima su glavni likovi postale čovekolike životinje, odnosno ovčice. Figure bez lica odnosno bez indentiteta sa pozajmljenom formom koja je uvek ista jesu hronika društvenih događaja. Ispirisani su islamskim minijaturama, japanskom kulturom i subkulturom. Treća faza okuplja predmete i crteže koji se vraćaju medicinskoj ilustraciji ali pod uticajem minijatura. Dokumentujući zdravstveno stanje i situacije u kojima sam se nalazila pravim ilustrovani dnevnik. Deo te dokumentacije su i "krvave maramice" sakupljane godinu dana u toku "borbe" sa atopijskim dermatitisom. Ti dokumenti postaju deo instalacije "Oltar za dermatitis".
 
Zajedno, to su procesi bivanja čovekom.
 
Ivana Aranđelović
 
 

 
Ivana Aranđelović je rođena 1988. u Smederevu. Diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj akademiji je završila master studije iz crtanja. Trenutno je na master studijama iz istorije umetnosti u Istanbulu. Izlagala je do sada četiri puta samostalno I učestvovala je na više gripnih izložbi u zemlji i regionu.

Dosadašnje samostalne izložbe:
2013.Odbrana master rada "Organski oblici i vizuelizacija bola", Galerija multimedijalnog centra, Akademija umetnosti, Novi Sad
2013. PROCESI I ORGANIZMI , Galerija savremene umetnosti, Smederevo
2012: ORGANIZAM #1 PRAZNINA, Proces: Bol pluća, Šok galerija (Art klinika) Novi Sad
2011: Galerija "Izba", Novi Sad


 

objavljeno22.05.2017.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.