Aktuelno

Dragana Kuprešanin: Nevidljivi talas
18.02.2019. - 23.02.2019.

Dragana Kuprešanin: Nevidljivi talas


Ovaranje izložbe eksperimentalnog taktilnog stripa Dragane Kuprešanin pod nazivom "Nevidljivi talas", u ponedeljak, 18. februara 2019, u 19 časova, u Galeriji SULUV.

 

Na izložbi će biti prikazan doktorski umetnički projekat autorke, koji je 2018. godine nagrađen za pristupačno umetničko delo, na konkursu Inkluzivna galerija. Izložba će trajati do 23. februara 2019.

Konkurs Inkluzivna galerija pokrenula je Škola za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović, sa željom da Novosađanima približi koncept  umetnosti za sve i da inkluziju proširi i na područje umetnosti.

Konkurs je bio namenjen pre svega mladim, neafirmisanim umetnicima, studentima umetničkih fakulteta ali i svim drugim umetnicima koji teže da razmišljaju van kutije i koji su senzibilni za različitost i potrebe osoba sa invaliditetom.

U tekstu Tri izložbe Inkluzivne galerije, o izložbi prototipa projekta Nevidljvii talas, Dejan Jankov je zabeležio:

Dragana Kuprešanin je svoje originalne kolaže eksperimentalnog taktilnog stripa sa tekstovima za videće i na Brajevom pismu za slepe osobe, pod nazivom Nevidljivi talas, prikazala u prostoru Ateljea MP. U ovom radu ona se obraća najširoj čitalačkoj publici. Ovaj taktilni strip je deo trogodišnjeg rada na doktorskim studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Rastka Ćirića.

Umetnica za svoj rad kaže: „Eksperimentalni strip Nevidljivi talas izlazi iz postojećih pojavnih okvira stripa (albumi, časopisi, sveske, dnevni listovi) i potencira njegovu čistu formu u drugim različitim tehnikama i materijalima. Različite reljefne strukture koje su specifičnost ovog rada, jednako mogu da aktiviraju i taktilnu i vidnu percepciju čitalaca, čime utiču na kompleksnost opažajnog narativa.“



Dragana Kuprešanin (Beograd, 1982)

Diplomirani likovni umetnik – specijalista slikarstva (FLU, Beograd, 2011) i diplomirani grafički dizajner (FPU, 2008), autorka alternativnog stripa. Tokom dosadašnje umetničke aktivnosti, ostvarila je dvadeset i pet samostalnih i preko 250 grupnih izlaganja i učešća na festivalima u zemlji i inostranstvu. Alternativnim stripom se bavi od 2004. godine, a od 2008. istražuje strip i granične medije koji koriste konvencije i jezik devete umetnosti, sa težnjom preispitivanja strukture i definicija stripa. Dobitnica većeg broja nagrada iz oblasti likovne (crtež) i primenjene umetnosti (dizajn, animacija, strip). Član ULUPUDS-a, ULUS-a, USUS-a, UFUS-a  i UFAS-a. Student je doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je od 2014-2016. godine u zvanju saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje. Od 2018. godine je u zvanju saradnika iz umetničkog polja na VŠLPUSS u Beogradu.

 

objavljeno13.02.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.