Aktuelno

Beograd svetlosti 2019: Zamisli svetlost
04.02.2019. - 09.02.2019.

Beograd svetlosti 2019: Zamisli svetlost


Beograd svetlosti 2019: Zamisli svetlost od 4. do 9. februara u KC Gradu.

Photo by Vojislav Gelevski

 

Manifestacija Beograd svetlosti otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom Zamisli svetlost koji će se održati od 4. do 9. februara u Kulturnom centru Grad. Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici Beograda svetlosti poigraće se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Program će otvoriti performans [THE BOX | Q/TI/JA] umetničke grupe Radio.Nica, a sledi svetlosna instalacija LIMINISCENCIA vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvučni performans TALASI vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana. Njihov performans biće prolog za predavanje SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU na kome će astrofizičarka Nataša Todorović govoriti o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru. Upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za TALASE. Na programu su i svetlosna instalacija i performans ISKRA.KOZMA iza koga stoji podmladak domaće umetničke scene - kolektiv Lansiranje i umetnica Isidora Pejović, a zatim je tu i izložba POLITIKE PREDSTAVLJANJA engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost. Manifestacija će biti zatvorena THE LIGHTSCAPES javnom diskusijom o osvetljenju u gradu koju će voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan. Beograd svetlosti se realizuje u saradnji sa Kulturnim frontom, a uz podršku Grada Beograda, sekretarijata za kulturu i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Više informacija o Beogradu svetlosti i biografije umetnika pročitajte u nastavku.



O BEOGRADU SVETLOSTI

Beograd svetlosti postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza.
Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.
Website: www.belgradeoflight.com
Facebook: Belgrade of Light
Instagram: @belgradeoflight


BIOGRAFIJE UČESNIKA

[Radio.Nica]

[Radio.Nica] je neformalna umetnička radna grupa sastavljena od arhitekata, reditelja, vizuelnih umetnika, cirkuskih izvođača, glumaca, scenografa, dramaturga itd.
[Radio.Nica] se bavi istraživanjem mogućnosti kreativnog korišćenja svetla i svetlosnih efekata u pozorištu, na muzičkim festivalima i na koncertima. Takođe, bavi se istraživanjem mogućnosti pozorišta senki i svetlosnog live-arta.
[Radio.Nica] organizuje radionice, performanse i instalacije u raznim prostorima.
Grupa se okupila 2006. godine oko eksperimentalne produkcije FIST (Festival of International Student Theatre) festivala u Beogradu. Od tada je nastupala u različitim sastavima na festivalima, koncertima i radionicama u Srbiji i inostranstvu (Nemačka, Švajcarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina) i nastavila svoj rad u različitim formama.
Pokretač [Radio.Nice] je pozorišni reditelj [Nikola Zavišić]. Najčešći saradnici do sada bili su scenografkinja [Livija Mikić] i arhitekta [Nenad Jevtić].

Izvanredni Bob

Izvanredni Bob je desperado beogradske scene. Rođen je krajem sedamdesetih godina prošlog veka, u državi koja više ne postoji. On se kreće po klimavoj ivici između glitch arta i šou biznisa, a njegov rad karakterišu kalorične koloričke disperzije i briljantne hromatske abrazije. Bez obzira na sve, Bob će i dalje tragati za odgovorom na pitanje: Šta ima novo u novim medijima?

Aleksandra Stratimirović

Aleksandra Stratimirović je vizuelna umetnica i dizajner svetla, inicijator i osnivač manifestacije Beograd svetlosti. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Univerzitetu lepih umetnosti Konstfack i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio. Član je švedskog Udruženja umetnika (KRO). Od 2000. godine osnivač je i član međunarodne grupe Transnational Lighting Detectives, a 2006. godine osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla Svetlobna gverila. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Njene svetlosne intervencije su prisutne u mnogim javnim prostorima u Švedskoj, bolnicama, stambenim naseljima, školama. Aleksandra se ističe i kao predavač. Svoje radove je izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta, među kojima je i Gugenhajm muzej u Njujorku, Konstnärshuset u Stokholmu, park Palais Royal u Parizu, Amsterdam Light Festival, Lumiere London, izložbe u Japanu, SAD, Finskoj, Izraelu, Italiji, Singapuru, Švedskoj, Sloveniji, Rumuniji, Nemačkoj, Portugalu…

Leonel Kaplan

Leonel Kaplan je argentinski trubač koji je aktivan na polju slobodne improvizacije. Deo je međunarodne improvizovane muzičke scene još od početka 2000-tih, nastupajući i snimajući širom Latinske Amerike, Evrope i SAD-a. Kaplan nastupa redovno uz muzičare kao što su John Butcher, Lê Quan Ninh, Edén Carrasco, Tetuzi Akiyama, Axel Dörner i Christof Kurzmann. Citiran je kao ključni deo međunarodnog pokreta u improvizovanoj trubi, redefinišući način na koji se ovaj instrument doživljava. Kaplanova muzika se može naći na etiketama kao što su Another Timbre (Velika Britanija), Relative Parcele (SAD), ESP-DIsk (SAD) i drugim. Trenutno je angažovan kao kompozitor u švajcarskoj pozorišnoj kući CapriConnection.

Nataša Todorović

Nataša Todorović je naučni saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Osnovne, magistarske i doktorske studije završila je na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za astronomiju. Oblast njenog istraživačkog rada je u najvećoj meri usmeren na dinamiku Sunčevog sistema. U toku poslediplomskih studija, ostvarila je uspešnu saradnju sa uglednim profesorima Masimilijanom Gucom sa Univerziteta u Padovi i Klodom Frešleom i Elenom Lega sa Opservatorije u Nici, gde se upoznala sa metodologijom za detekciju haosa u idealizovanim matematičkim sistemima. Ove metode su kasnije primenjene i na Sunčev sistem, što je omogućilo da se vizuelno prikažu one dinamičke strukture koje se u njemu nalaze, te je tako kompleksna dinamika Sunčevog sistema postala razumljivija. Svoje naučne radove objavljivala je u prestižnim naučnim časopisima, ali i u popularnim magazinima iz oblasti astronomije. Nataša Todorović je kao predavač učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama i seminarima. Autor je izložbe 'Asteroidi, mali kameni svetovi', koja je krajem 2018, godine otvorena u Beogradu.


Isidora Pejović

Isidora Pejović je mlada umetnica iz Beograda. Diplomu sa osnovnih studija stekla je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na sektoru kamere, a diplomu master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru novi mediji, gde je trenutno na doktorskim studijama. Svoje umetničko istraživanje vrši prevashodno kroz digitalne medije i prostorne instalacije. Trenutno je okupira fenomen ljudskog stanja i sposobnost ljudi da se povežu sa sobom i sa drugima oko sebe.

Lansiranje kolektiv

Lansiranje je mlad kolektiv koji kroz kreiranje specifičnih događaja preispituje granice vremena i prostora, umetnosti i igre, zabave i refleksije. Baza kolektiva su četiri lanserke, ali zapravo lansiranje čine svi koji učestvuju u stvaranju i putovanju, a pogotovo oni koji vole da eksperimentišu sa svetlošću, zvukom i kontaktom sa nepoznatim. Prvi put su se lansiralii u proleće 2017. godine od kada su organizovali tri događaja. Svakim narednim lansiranjem, koncept se sve više razvijao od žurke ka umetničkom hepeningu i velikom interaktivnom igralištu. Specifična vanzemaljska atmosfera kreirana je uz pomoć kostima, scenografije, svetlosti i muzike, da bi se u razvoju integrisali i radovi mladih umetnika, umetnički i drag performansi.

Mark Brogan

Mark Brogan je umetnik poreklom iz Engleske, koji živi i radi u Beogradu. Prvi put je izlagao u Srbiji 2010. godine u Kulturnom centru Beograda prikazujući eksperimentalni film o telefonskom call-centru koji vode umetnici. Trenutno završava master program iz likovne umetnosti na londonskom Goldsmit koledžu, a njegovi fototapeti i filmovi nalaze se u umetničkim zbirkama Dojče Telekoma i Tranzitlenda, video zbirci organizacije Interspace u Bugarskoj.  

Beogradski svetlosni detektivi

Beogradski svetlosni detektivi su sedma “svetlosna alijansa” organizacije Transnational Lighting Detectives čiji je inicijator i osnivač japanski dizajner svetla Kaoru Mende. Od osnivanja 1990. u Tokiju, Transnacionalni Svetlosni Detektivi u oblasti osvetljenja okupljaju hiljade entuzijasta i svoja uporišta imaju u gradovima širom sveta - Singapuru, Taipei, Pekingu, Njujorku, Hamburgu, Kopenhagenu, Stokholmu, Madridu, Meksiko Sitiju. Kao ogranak grupe, Beogradski svetlosni detektivi su osnovani 2006. godine sa ciljem da budu posvećeni promovisanju razvoja i negovanju kulture svetlosti. Sastavljeni su od umetnika, dizajnera svetla, arhitekata. Aktivni su u organizaciji Beograda svetlosti još od pokretanja manifestacije, kao i u brojnim edukativnim radionicima koje uključuju profesionalce i amatere svih uzrasta. Rezultati i aktivnosti beogradskih detektiva rasvete predstavljeni su na simpozijumima u Singapuru 2006, u Kopenhagenu 2007, u Pekingu 2009, u Bangkoku 2012, i Taipeiu 2013, Luminalu u Frankfurtu 2016, u Tokiju 2017, u Santjagu-Čile 2018 godine.

BEOGRAD SVETLOSTI 2019 PROGRAM
 
 
[THE BOX | Q/TI/JA]
instalacija, performans, interakcija
Izvođač: Radio.Nica umetnička grupa
Datum: ponedeljak 4. februar
Vreme: 20h
Lokacija: Gradska galerija KC Grada
 
Opis:
Q / Ti / Ja je svet za sebe, svet zbog sebe.
The BOX vreme nije linearno. Ono ima sopstveni tok.
Q / Ti / Ja vreme = svetlo. Koliko svetla, toliko vremena. Beskonačno?
The BOX pretvara vreme u odsjaj, sa kojim se igra. Igra odsjaja.
Q / Ti / Ja ne ograničava percepciju svetla, svako kreira svoju realnost, po potrebi.
 
Uz pomoć:
ručnih lampi,
kristalnih refleksija,
kaleidoskopskih projekcija,
grafoskopske alhemije,
site-specific prostorne intervencije,
cirkuskih performera koji osvajaju vazdušni prostor,
igara sa slajd i film projektorima
i drugih trikova

[Radio.Nica] otvara svoj
[The Box | Q / Ti / You] za sve radoznale ljude kojima je svetlo važno.
 

 
LIMINISCENCIA
svetlosna instalacija
Izvođač: Izvanredni Bob, vizuelni umetnik
Datum: utorak 5. februar
Vreme: 20h
Lokacija: Gradska galerija KC Grada
 
Opis:
Liminiscencia je svetlosna instalacija u kojoj izvori svetla u različitim medijima emituju i reflektuju svetlost, u cilju kreiranja iluzije pokreta, sekventnim nadovezivanjem statičnih zrakova.
 
 

 
TALASI
 
sinergetski svetlosno-zvučni performans kao prolog za predavanje
 
SVETLOSNA TKANJA U SOLARNOM SISTEMU
 
Izvođač: Aleksandra Stratimirović, vizuelna umetnica & Leonel Kaplan, trubač
Predavač: Nataša Todorović, astrofizičarka
Datum: sreda 6. februar
Vreme: 20h
Lokacija: Gradska galerija KC Grada
 
Opis performansa:
Nalazeći inspiraciju u neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru, vizuelna umetnica Aleksandra Stratimirović i argentinski eksperimentalni trubač Leonel Kaplan uranjaju u svetlosno-zvučno putovanje prateći imaginarna kretanja i preplitanja struktura unutar Sunčevog sistema. Eksperimentalni performans TALASI nastao je inspirisan temom predavanja astrofizičarke Nataše Todorović “Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu”. Dva umetnika se po prvi put susreću ovom prilikom da istraže interakciju kroz perspektivu svetla i zvuka. Stratimirović stvara dinamičnu prostornu svetlosnu instalaciju. Kaplan, poznat po svojim jedinstvenim nekonvencionalnim tehnikama trube, stvara originalnu kompoziciju u realnom vremenu direktno povezanu sa svetlosnom instalacijom.
 
Opis predavanja:
Stabilost našeg Sunčevog sistema okupira astronome već nekoliko vekova. Da li će planete ostati tu gde jesu, ili će se u nekom trenutku razleteti? Odgovori na ova pitanja postala su mnogo jasnija danas, u eri kada je moguće spojiti kompleksne matematičke izraze, koji opisuju kretanje nebeskih tela, sa brzim i moćnim
računarima. Jedan takav spoj biće prikazan i na ovom predavanju. Videćemo neobične strukture koje zaista postoje u svemiru, a koje predstavljaju prirodne rute duž kojih je moguće kretanje, duž kojih bi male planete mogle da napuste Sunčev sistem ili da padnu na Sunce. Nasuprot njima, videćemo i stabilna ostrva u kojima je sve mirno sa aspekta dinamike. Ipak, jednina sila koja deluje na ovim mestima je Sunčeva svetlost.
 

 
ISKRA.KOZMA
svetlosna instalacija i performans
Izvođač: Isidora Pejović, umetnica i Lansiranje kolektiv
Datum: četvrtak 7. februar
Vreme: 20h
Lokacija: Gradska galerija KC Grada
 
Opis:
iskra.kozma je svetlosna instalacija u performansu i svetlosni performans u instalaciji.
iskra.kozma istražuje kosmičke svetlosti.
iskra.kozma putuje, prolazi, nestaje pa se vraća.
iskra.kozma stvara prostor i omogućava da se pokret osvetli u njemu.
Lansiranje kolektiv kroz ovaj događaj preispituje razne iskre u svemiru i ideje koje se kriju iza njih. Rad Isidore Pejović, Intimnost, koji će predstavljati integralni deo iskre.kozme, eksternalizuje kroz svetlost ono što je život u nama.
 


 
POLITIKE PREDSTAVLJANJA
izložba
Izvođač: Mark Brogan, umetnik
Datum: petak 8. februar
Vreme: 20h
Lokacija: Gradska galerija KC Grada
 
Opis:
Mark Brogan će izraditi foto-tapet za 16 metara dug zid glavne galerije Kulturnog centra GRAD. Slika na zidu će predstaviti virtualni prostor, naizgled kontinualan sa stvarnim galerijskim prostorom, modeliran pomoću digitalnih 3D arhitektonskih alata. Inspiracija za samu sliku je proizašla iz Markovog iskustva prošlog leta kada su ga kustosi koji su selektovali umetničke radove pozvali da koncipira predlog za planirani šoping-mol u okviru projekta Beograd na vodi.  Broganovi modeli u svoje slike uključuju 'optičke figure'. One iskrivljuju, prelamaju i filtriraju virtuelne scene u kojima se nalaze i na neki način ovim digitalno komponovanim prizorima daju slikarski element.
 

 
SVETLUCANJE
radionica za decu
Datum: subota 9. Februar
Vreme: Od 13h do 15h
Lokacija: KC Grad
 
Opis:
Da svoje imaginarne svetove prenesu u našu stvarnost pitaćemo i najmlađe. Na radionici Svetlucanje sa mališanima predškolskog i školskog uzrasta kroz kreativan rad nastavljamo da proširujemo stvarnost iza granica vidljivog. Počev od maštovitih priča inspirisanih svetlom, razmišljanjem o vidljivom i nevidljivom delu spektra, do tumačenja iluzija i optičkih varki, uz pomoć lupi, filtera bojama, grafoskopa i slajd projektora uz mentorsko vođenje dizajnerke svetla Milice Komlenić, svi učesnici radionice će biti deo jednog velikog imaginarijuma. Radionica je besplatna za sve učesnike, uz obaveznu prethodnu prijavu na mail adresu workshop@belgradeoflight.com. Zbog kvaliteta radionice, broj učesnika je ograničen.
 
 
LIGHTSCAPES
javna diskusija
Datum: subota 9. februar
Vreme: Od 18h do 20h
Lokacija: Gradska galerija KC Grada
 
Opis:
Kako zamišljamo svetlost i osvetljenje u gradu, šta možemo promeniti, da li možemo promeniti i od koga to zavisi, promišljaćemo zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima u Svetlosnoj šetnji+diskusiji koju predvodi grupa Beogradskih svetlosnih detektiva. U svetlosnoj šetnji 2. februara, u krugu profesionalaca, ali i amatera i svih prijavljenih zaljubljenika u svetlo i intervencije sa svetlom, zabeležićemo svetlosni identitet grada, obilazeći lokacije koje ćemo zajedno birati; Dok utiske, zapažanja, predloge i kritike ćemo složiti i izložiti na javnoj diskusiji koja će se održati 9. februara u Kulturnom centru Grad.


 

 
 

objavljeno15.01.2019.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.