Aktuelno

Aleksandra Kokotović: The blue pill
27.01.2022. - 07.02.2022.

Aleksandra Kokotović: The blue pill


U četvrtak 27. januara u 19. časova u galeriji KVART BW, Bulevar Vudroa Vilsona 12, TC Galerija, biće otvorena izložba slika “The blue pill” Aleksandre Kokotović.

 

Izložbom “The blue pill” umetnička inicijativa KVART BW zajedno sa Galerijom ŠTAB, premijerno će predstaviti slike iz najnovijeg ciklusa Aleksandre Kokotović. Odmah nakon izložbe u Beogradu, slike putuju u Ameriku gde će biti izložene u galerijama na Floridi i Montani.

Izložba A. Kokotović biće otvorena za sve posetioce do 07.02.2022. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 10 do 19 h.

ALEKSANDRA KOKOTOVIĆ “PLAVA PILULA“

Ekspresivne, slojevite, apstraktne slike Aleksandre Kokotović istražuju unutrašnji sukob koji doživljavamo kao ljudska bića, nastojeći da postanemo celi, preispitujući naše postojanje i svoja osnovna uverenja. Inspirisana ljudskim postojanjem, „Plava pilula“ je paradoks između znanja i neznanja. „Plava pilula“ se u društvu smatra inhibitorom matrice, ali subjekti Kokotovićkinih slika su nesputani i vansadržajni. Posmatrač je tako pozvan da sam stvori sopstvenu istinu.
Njene slike uključuju sugestije eteričnih i anđeoskih figurativnih formi unutar intenzivnih prolaza apstrakcije i unutar eksperimentalnih linija i oblika. Prigušena površina uparena sa upotrebom sporadičnih živih boja ili geometrijskih elemenata igra se temama zemaljskog i nebeskog, i odražava mnoge intimne zamršenosti uma.Kao naklon nadrealizmu, Kokotovićkin rad nastoji da oslobodi kreativni potencijal nesvesnog uma. Njen opseg je širok, jer transformiše svoj rad u visoko personalizovane medije sa jednim, jedinstvenim glasom izražavanja. Njena upotreba apstrakcije je zamršeno inspirisana ljudskim duhovnim putovanjem i potragom za dostizanjem višeg ja. U istom duhu, njen rad je svedočanstvo o Svesti, obuhvatajući sve dimenzije prostora, materije i vremena, jer njene slike izazivaju posmatrača da pogleda van našeg materijalnog sveta.

U „Crnac, azijat i belac na astralnom nivou“, Kokotović reinterpretira normalizovane, kategorisane i definisane etničke grupe današnjeg društva. Tema Kokotovićkinog remek-dela izaziva naše norme, izvan etničke pripadnosti, ujedinjujući nas kao jedno telo, um i dušu – u tom cilju tri centralne figure su prikazane u istoj šemi boja, redefinišući i dovodeći u pitanje neophodnost razlikovanja etničkih grupa. Komadi su besprekorno naslovljeni i deluju kao još jedan paradoks između onoga što posmatrač gleda i onoga što posmatrač čita. Ovo je namerno, da otvori radoznali um, dozvoljavajući nam da slobodno mislimo i osećamo u drugoj dimenziji.

Njeni potezi kistom su istovremeno spontani i orkestrirani, jer ona briljantno stvara delove teksture suprotstavljene glatkom završnom obradom, što savršeno ilustruje transcendentalno stanje, inspirišući posmatrača da sa strahopoštovanjem i čudom razmišlja o nepoznatom svetu, u sebi i izvan njega. Jaki potezi, upareni sa pero-lakim i lazurnim, rezultiraju iluzijom subjekta koji nestaje, dok podebljane linije usidravaju predmet da ne izroni iz samog platna. Njena upotreba linearnih linija strateški prožima njen rad, stvarajući smirenost i spokoj. Često sežući izvan platna, linearna linija takođe poziva posmatrača da otvori svoj um dalje izvan fizičkog, trenutno posmatranog rada u kontemplativno stanje nalik snu ili meditaciji.
Kokotovićkin izbor palete boja je takođe paradoks između koncepta „plave pilule” i „crvene pilule”. Pretežno hladnih nijansi, paleta koju koristi u seriji je mirna i simbolična aludirajući na harmonizaciju uma, tela i duše. Njeni subjekti su maštoviti, ali utemeljeni u istini; ona uključuje figuracije anonimnih i enigmatičnih bića sa oreolom u belom pored geometrijskih, sanjivih pejzaža, koji naizgled postoje u našim sopstvenim snovima i majstorski se izražavaju u budnom životu kroz svaki potez Kokotovićkine četkice.

Kristin A. Buechelmaier - Magistar istorije umetnosti i biznisa umetnosti i kolekcionarstva / Sotheby’s New York


Beograd, Januar 2022.

 

objavljeno27.01.2022.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.