Aktuelno

80 godina Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu
09.11.2017. - 09.12.2017.

80 godina Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu


U četvrtak, 9. novembra u 19. časova u Galeriji RTS-a, Takovska 10. otvara se izložba povodom jubileja 80 godina Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Predstavljaju se radovi iz zbirke FLU-a.

 

Proslava jubileja 80 godina Fakulteta likovnih umetnosti povod je da se javnosti predstavi izbor dela iz zbirke ove visokoškolske, umetničko-obrazovne institucije, čiji rad su obeležili neki od najznačajnijih predstavnika umetničke scene sa ovih prostora.  Za izložbu u Galeriji RTS-a napravljen je izbor iz razuđenog zbirnog fonda Fakulteta koji broji  više podzbirki, pa se publici, ovom prilikom, predstavljaju pretežno dela iz Zbirke umetničkih radova profesora FLU.
Iako su, gotovo od samog osnivanja tadašnje Akademije likovnih umetnosti, postojale inicijative za formiranje zbirke, o čemu svedoče zapisnici sa sednica Nastavno-umetničkog saveta, zvanična odluka o ustanovljenju zbirke pominje se tek u godišnjem izveštaju za školsku 1959/60. godinu kada je „Savet podržao predlog Uprave da se osnuje galerija studenata, a Sreten Stojanović je predložio da profesori daju portret ili autoportret. Autoportrete su dali Sreten Stojanović, Toma Rosandić i Petar Dobrović. [...] Stojanović je darovao i portret Mila Milunovića, a Mladen Srbinović portret Jaroslava Kratine“.
Iako izrazito heterogenog karaktera, Zbirka ipak pruža mogućnost da se makar delimično sagledaju tokovi kojima se kretala srpska umetnost od četrdesetih godina do danas. U ovom vremenskom periodu od osnivanja tadašnje Akademije, njen rad su obeležili autori koji su izrazitom individualnošću svojih umetničkih istraživanja i realizacijom radova u različitim medijima veoma često bili upravo nosioci progresivnih ideja / novih tendencija u umetnosti,  koje su zatim prenosili svojim studentima, budućim kolegama.
Treba imati u vidu da izloženi deo zbirke u Galeriji RTS-a ne predstavlja zasebnu celinu u okviru izložbi koje su priređene kao deo proslave ovog značajnog jubileja, ali ni van čitavog korpusa izložbi i publikacija, priređivanih u okviru prethodnih obeležavanja godišnjice Akademije.
U prethodnih pet godina, od kada je poslednji put izlagana, zbirka je obogaćena velikim brojem dela umetnika koji su predavali ili su deo aktivnog profesorskog kadra Fakulteta likovnih umetnosti, a koja će se ovim povodom prvi put predstaviti publici kao deo kolekcije FLU.   

Tia Knežević, Izvod iz teksta objavljenog u katalogu 80 godina Fakulteta likovnih umetnosti

 

objavljeno06.11.2017.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.