Vesti

Zoran Popović: Aksiomi19.11.2014. 12:20


MSUB i poziva na razgovor sa umetnikom Zoranom Popovićem u sredu, 19. novembra u 18 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46). Reč je o seriji razgovora "Susreti sa umetnicima" koji se organizuju sredom u 18 časova u okviru izložbe "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovens...

 

Zoran Popović će govoriti o svom umetničkom delovanju sedamdesetih godina. Na izložbi je zastupljen radom "Aksiomi" iz 1972. Razgovor moderira Dejan Sretenović.

Zoran Popović je rođen u Beogradu 1944. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1969. gde je i magistrirao 1973. godine. Sa umetnicima svoje generacije bio je protagonista radikalne umetničke prakse koja je u to vreme svrstala umetnost u Srbiji u vrh svetskih avangardnih kretanja. Popović je učestvovao na mnogobrojnim izložbama u prestižnim galerijama i muzejima u zemlji i svetu, a njegovi radovi se nalaze i u kolekcijama Rokfeler u Njujorku, njujorškog Muzeja moderne umetnosti, Galeriji Bruno Delarue u Parizu, Kunsthale Fridericianum u Kaselu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu...Učestvovao je, između ostalog, i na reprezentativnoj  izložbi "Sve to je film!" 2010/11. godine u Modernoj galeriji u Ljubljani, koja je bila posvećena eksperimentalnom filmu u bivšoj Jugoslaviji od 1951. do 1991. godine. Takođe, početkom 2011. godine bio je zastupljen na izložbi "Staging Action: Performance in Photography Since 1960" u MoMA u Njujorku.

Na izložbi "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989." predstavljena su reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda. Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali "duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe. Na izložbi su predstavljena i dela Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, itd.

Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić

Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša

Izložba je praćena bogatim programom u vidu tematskih vođenja kustosa Muzeja savremene umetnosti svake subote, dok je sreda rezervisana za susrete s umetnicima. Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.