Vesti

Zlatni venci i dijademe iz Makedonije15.04.2014. 14:10


Predavanje u okviru izložbe "Zlatni venci i dijademe iz Makedonije", četvrtak, 17. april u 18 časova, atrijum Narodnog muzeja u Beogradu.

 

U Narodnom muzeju u Beogradu aktuelena je izložba Zlatni venci i dijademe iz Makedonije. Reč je o je gostujućoj izložbi fotografija ovih izuzetnih predmeta iz Arheološkog muzeja u Solunu. U ovom  muzeju se čuva jedna od najbogatijih kolekcija zlatnih venaca i dijadema u svetu.

Otkrivani u antičkim grobnicama u svoj svojoj krhkoj lepoti izuzetne izrade, venci svedoče o vremenu prosperiteta ove oblasti. O značenju venca u antičko sfetu i njegovoj transformaciji u krunu, tokom vremena, zainteresovanim posetiocma govoriće istoričar umetnosti Jelena Anđelković – Grašar, sa Arheološkog instituta u Beogradu, u četvrtak 17. aprila u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja. Predavanje Značenje venca i njegov razvoj u krunu  namenjeno je svim zainterosovanim posetiocima. Ulaz na predavanje se ne pleća.

Zlatni venci i dijademe predstavljeni na ovoj izložbi imaju za cilj da ilustruju različite aspekte interpretacija, umetničku vrednost i njihov način korišćenja, kao i da predstave najnovije nalaze sa iskopavanja vršenih u Makedoniji poslednjih decenija.

Pored mogućnosti da tematske izložbe Narodnog muzeja posetite svim danima u nedelji izuzev ponedeljka i uz predavanja četvrtkom, kada stručnjaci iz Narodnog muzeja i drugi pozvani istraživači našim posetiocima rasvetljavaju pojedine aspekte izložbe, izložbu Zlatni venci i dijademe možete posetiti i subotom od 17 časova, kada će vas kroz postavku provesti mladi saradnici Narodnog muzeja.

Grupne posete potrebno je najaviti Odeljenju za edukaciju i rad sa publikom na adresu eduka@narodnimuzej.rs ili pozivom na broj 060 8075 035. Ova izložba će biti otvorena do kraja aprila 2014. godine.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.