Vesti

Život Sefarda na Balkanu27.05.2015. 13:35


Izložba: "Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu" do 10. juna u Institutu Servantes u Beogradu.

 

Dekret o progonu iz 1492. godine doveo je do proterivanja na hiljade jevrejskih porodica sa Iberijskog poluostrva.  Neke od njih su otišle na sever Afrike, a većina se uputila ka teritoriji tadašnjeg Otomanskog carstva, osnivajući tamo svoje zajednice koje nikada nisu izgubile vezu sa Sefaradom.  Nekoliko vekova kasnije, na Balkanu i drugim regionima Istočne Evrope i dalje postoje jevrejske zajednice koje datiraju iz XV veka.
Fotografska izložba “Slike izgubljenog sveta” omogućava nam uvid u svakodnevnicu sefardskih Jevreja na Balkanu i na istočnom Mediteranu, preko porodičnih portreta, pejzaža, slika sa verskih obreda, na kojima se može osetiti mešavina hebrejskih, španskih i otomanskih uticaja.
Izložbu je osmislio institut Centropa, a njena španska verzija obezbeđenja je zahvaljujući ustanovi Casa Sefarad-Israel iz Madrida. Ovaj projekat ističe značaj sefardskih zajednica u Srednjoj i Istočnoj Evropi tokom prve polovine XX veka, a sačinjen je od fotografija praćenih kratkim tekstovima iz privatnih porodičnih albuma.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.