Vesti

Women - fotografije Aleksandre Popović26.11.2015. 10:55


U četvrtak 26. novembra u 19 časova O3one Art Space otvara vrata autorske izložbe fotografija Aleksandre Popović WOMEN. Izložba je otvorena do 3. decembra.

 

Godinama unazad širi se priča kako su žene postale samostalnije i emancipovanije, kako sve mogu same, kako im muškarci nisu potrebni. Rušenje viševekovne društvene matrice po kojoj muškarci stvaraju a žene troše, dovelo je do stvaranja novih odnosa u kojima je nežniji pol afirmisao sve svoje kvalitete: znanje, kreativnost, metodičnost, savesnost i snagu uz pomoć kojih osvaja i poslednja utočišta mačizma. Uloge su se promenile, i muškarci više nisu toliko dominantni kako što je to bilo pre samo deceniju-dve. Ovakva postavka stvari, kao i iskustva prijateljica,naveli su autorku na umetničko istraživanje čije rezultate možete videti u okviru izložbe WOMEN.

"Iako nemam nameru da se pravdam, moram istaći da ovo nije feministički projekat. Naprotiv, fotografije su nastajale iz želje da skrenem pažnju na činjenicu da muškarci često idu linijom manjeg otpora, a da su žene, posebno sa izostajanjem podrške, primorane da se oslanjaju isključivo na sopstvene snage", ističe Popović.

Na fotografijama su žene psiholozi, pevačice, glumice, advokatice, fotografkinje, samohrane majke... Žene koje su MORALE da budu jake kako bi opstale.

Aleksandra Popović je rođena 1981.u Kruševcu. Diplomirala 2004.na Akademiji umetnosti BK, u klasi profesora Milana Aleksića, da bi 2009. završila Menadžment kulture i umetnosti na Fakultetu organizacionih nauka. Prvu samostalnu izložbu imala je 2000. nakon koje sledijoš desetak samostalnih i pedesetak grupnih izložbi. Dobitnik je druge nagrade na Oktobarskoj izložbi 2004.godine. Osnivač jei predavač fotografije u Fabrici fotografa.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.