Vesti

Veljko Stanojević – Modernist i klasik, razgovor o izložbi01.04.2015. 12:20


U okviru izložbe “Veljko Stanojević – Modernist i klasik”, MSU Beograd organizuje razgovor o fenomenu umetnosti građanskog modernizma čiji je jedan od glavnih protagonista Veljko Stanojević. Subota, 4. april, u 13 časova, Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

 

U razgovoru učestvuju istoričarke umetnosti prof.dr Lidija Merenik i prof.dr Simona Čupić, muzejski savetnik MSU i kustos Zbirke slikarstva od 1900. do 1945. Žana Gvozdenović i kustos MSU, autor izložbe mr Mišela Blanuša.

Tema razgovora je Stanojevićeva pozicija u okviru pojave umetnosti građanskog modernizma, drugi protagonisti, kao i teme i društveno-umetnički aspekti ovog fenomena. Pored toga, učesnici razgovora će ukazati na povezanost međuratne umetnosti u Srbiji i Jugoslaviji sa svetskom umetničkom scenom tog perioda, kao i na određene uticaje koje su vodeće svetske tendencije ostavile na domaće umetnike. Pored pomenutih, tema razgovora će biti značaj i potreba priređivanja istorijskih, retrospektivnih, studijskih i problemskih izložbi umetnika koji su bili najznačajniji predstavnici umetnosti prve polovine 20. veka, kao i značaj bogaćenja muzejskih zbirki delima iz ovog perioda.

Na retrospektivnoj izložbi Veljka Stanojevića predstavljeno je oko 50 umetničkih dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, Narodnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Istorijskog muzeja Srbije, kao i privatnih kolekcija. Njegova dela se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti, Narodnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Istorijskog muzeja Srbije i Vojnog muzeja iz Beograda, kao i u drugim javnim i privatnim umetničkim kolekcijama u Srbiji, Hrvatskoj, Vatikanu, Švajcarskoj, Americi i drugim zemljama širom sveta.

Izložba u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića traje do 6. aprila 2015. godine, svakim danom od 10 do 18 časova, osim utorkom. Lokacija Legata Čolaković http://www.planplus.rs/objekti/2090/legat-milice-zoric-i-rodoljuba-colakovica

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.