Vesti

Velimir Žernovski: Pieta18.08.2014. 12:30


Kulturni centar REX, ponedeljak, 18. avgust 2014. u 20. sati. Distitled: Pieta je poslednji u nizu video radova savremenog makedonskog umetnika Velimira Žernovskog.

 

 

Snimljen je i produciran u saradnji sa IPAK.Centrom. Ovaj video rad je podeljen u tri čina. Inspirisan je Mikelanđelovim remek delom "Pieta", tako da centralna scena pokazuje muškarca koji žali nad beživotnim telom. Video stvara atmosferu razvučenog vremena, postignutu efektom usporavanja snimka. Zrači jakim emotivnim nabojem koji preplavljuje gledaoca i uvlači ga u sebe, u isto vreme postavljajući pitanja o gubitku, oplakivanju, melanholiji i buduđnosti.

Upravo ovaj specifični emotivni naboj, koji video sa sobom nosi, je ono što opseda naš savremeni politički horizont i tera nas da se suočimo sa iskustvima žaljenja i gubitaka, kao i sa svim negativnim osećanjima koja su sa njima povezana. To suočavanje narušava logiku neoliberalnih biopolitičkih zahteva i onemogućava da se u potpunosti prilagodimo kapitalističkoj mašini sreće. U isto vreme, pitanje gubitka je postavljeno u okviru konteksta nezapisane istorije queer iskustava ranjivosti, preispitujući na taj način heteronormativne okvire prepoznatljivosti i razumljivosti.

Ako postoji mogućnost da kažemo "mi" dok smo emotivno zaglavljeni u gotovo nepodnošljivu atmosferu video instalacije Žernovskog, onda ovu mogućnost možemo da nađemo samo u okviru našeg zajedničkog iskustva izloženosti i opstajanja u relacijama, u okviru dvostrukog iskustva ranjivosti i promenljivosti koja preseca naša tela i koja proizilazi iz naših telesnih života.

Otvaranje izložbe je 18. avgusta u 20:00 u Kulturnom centru REX (Jevrejska 16). Izložba će biti otvorena za posetioce do 22. avgusta i moći ćete je pogledati svakog dana od 10:00 do 17:00.

Postavka izložbe odvija se u saradnji sa Kulturnim centrom REX i deo je Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike u organizaciji IPAK.Centra koja će biti održana u period od 18. do 24. avgusta 2014. godine.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.