Vesti

Veče performansa20.04.2015. 11:55


Utorak, 21 april, .2015 u 19h, Veče performansa u Muzeju savremene umetnosti Vojvosine. Učestvuju: Nenad Bogdanović, Milan Grahovac, MPart i Dragan Vojvodić

 

Nenad Bogdanović - Proces rane (trajanje: 10’)
Nenad Bogdanović je rođen 1955. godine u Odžacima, Srbija (ex-Jugoslavija). Od 1984. do 1988. je osnovao i objavljuje alternativne meunarodne umetnicke casopise "Total" i "Drugi manifest".Kustos raznih međunarodnih umetničkih projekata i izložbi od 1980. 1998. godine je osnovao Multimedija Art Studio i MAS galeriju u Odžacima, Srbiji. Organizator je i kustos Meunarodnog Multimedia Art Festival - IMAF.
Proces rane-izjava
Uticaj političkih previranja i rane nastale u određenom tranzicionom društvenom okruženju. Predstava nas vodi dalje ka pitanjima o političkim idejama i ideologijama. Posledice aktivnosti na planu osvajanja, očuvanja političke vlasti ili uticaja na nju.

Milan Grahovac- Gramofon (trajanje: 3’)
Milan Grahovac je rođen 1958. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine u klasi profesora Jovana Rakidžića. Specijalizirao je grafiku-litografiju na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti „Minerva“ u Groningenu (Holandija), 1991-1992. u klasi profesora Vima Jonkmana. Magistrirao je 1997. godine na crtackom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše. Član je ULUV-a od 1991. godine i ULUS-a od 2003. godine. Za svoj rad je nagrađivan. Od 1989. godine do stalnog zaposlenja imao je status slobodnog umetnika. Radi u Narodnom muzeju Zrenjanin kao kustos, muzejski slikar i likovni pedagog.

MPart_ MP_per_21 WAITING FOR MARINA (trajanje: promenljivo)
MP_art je akronim umetničkog para (Maja Budžarov i Predrag Šiđanin) koji smatraju njihov zajednički rad važnijim od prikupljanja sopstvenih umetničkih biografija- „umetnost se sastoji od same umetnosti, a ne od umetnika“. U fokusu njihovog rada je istraživanje međusobnih emocija i bliskosti kroz prvenstveno fizičko (performans) i meditativno (slika/tekst/kolor) izražavanje. U svom radu podjednako koriste svoja tela, fotografiju, tekst, video, internet i povremeno kombinacije novih medija sa različitim klasičnim materijalima (slika, keramika i staklo).
WAITING FOR MARINA - izjava
Performans, Čekajuci Marinu je iz serije performansa Serbian Contemporary. Performans je baziran na strpljenju, koje Marina Abramović propoveda svojim The Abramovic Method predavanjima. Dok čekamo na nešto ili nekoga mi smo strpljivi, ili pokušavamo to da budemo. Dok čekamo na Marinu , mi smo takođe strpljivi. Strpljivost je povezana sa verom ali i nadom, išcekivanjem da će strpljivost uroditi plodom, inače bi čekanje bilo uzaludno. Koncentarcija na Marinu i naše strpljivo čekanje ne znači da će se Marina i pojaviti ispred nas, onakvom kakvom jeste, izdržljiva, osećajna, umna, glamurozna ili kakvom je već zamišljamo. Ljubitelji Marinine umetnosti godinama su strpljivi u iščekivanju da je vide u svojoj sredini. Do sada uzaludno. Da li će energija ovog mentalnog performansa stići do Marine, kao energetski znak? Da li ćemo imati priliku da se Marina ipak ukaže nasuprot nas? Ovim performansom šaljemo Marini poruku da je čekamo…Navikli smo na čekanje, od onih u redovima, do neke vedrije buducnosti. Strpljivo ćemo i dalje čekati na Marinu! Marina nas uči strpljivosti!

Dragan Vojvodić - INTRUDER, (trajanje 20-30 min)
Dragan Vojvodić rođen u Kuli 1965. godine (Vojvodina, Srbija). Likovnu akademiju upisuje u Sarajevu, a diplomira na novosadskoj Akademiji umetnosti, na odseku za slikarstvo, u klasi prof. Jovana Rakidžića. Izlaže od 1996. godine. Radovi su mu zastupljeni u više kolekcija u zemlji i inostranstvu (Portugal, Island, Finska, Grčka, Rusija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija). Član je SULUV-a i ULUS-a.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.