Vesti

Umetnost kao otpor fašizmu07.07.2015. 11:15


Svake subote od 13 časova, biće organizovana vođenja sa autorom izložbe Dragoljubom Kuprešaninom, a izložba će trajati do 19. jula.

 

 

Obeležavanje jubileja- sedamdeset godina od pobede nad fašizmom

Povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom, 9. maja 2015. godine, na Dan pobede, u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba Umetnost kao otpor fašizmu, autora Dragoljuba Kuprešanina, muzejskog savetnika MIJ. Izložba će prikazati umetničke radove nastale u vreme Drugog svetskog rata, inspirisane antifašističkom borbom u Jugoslaviji u kojoj je učestvovao i veliki broj umetnika.

Umetnici su stvarali na samom borbenom položaju, u predahu pokreta jedinica Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, na oslobođenoj teritoriji, u koncentracionim logorima, ali i nakon rata. Svojim likovnim delima ostavili su svedočenja o ratnim strahotama, kroz ekspresionističko-simbolički i realističko-deskriptivni stil, izražavajući svoju viziju rata i naglašavajući unutrašnje stanje i doživljaj viđenog.

Radovi iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije i Istorijskog muzeja Srbije, prikazuju realne scene i događaje kroz različite forme likovnog izraza: crteže, grafike, akvarele, ulja na platnu i skulpture, nastale u toku rata i u posleratnom periodu (na osnovu izvornog arhivskog materijala). Neki od radova su inspirisani sećanjima samih učesnika istorijskih događaja.

Izložba će biti podeljena po tematskim celinama (Ustanak, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavij, Ranjenici, Zločini, Logori, Pobeda) i po vrsti eksponata (crteži, dela na platnu, skulpture). Posetici će biti u prilici da vide radove istaknutih jugoslovenskih autora: Miloša Bajića, Dušana Vlajića, Krste Hegedušića, Ismeta Mujezinovića, Vanje Raduša, Vojina Bakića, Franje Kršinića, Save Sandića i Vide Jocić.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.