Vesti

Telo kao interfejs u novomedijskoj umetnosti29.09.2015. 11:25


Sreda, 30. septembar u 18h. Atrijum SKC Novi Beograd, "Telo kao interfejs u novomedijskoj umetnosti", predavač:dr Jelena Guga, teoretičar umetnosti i novih medija.

 

Doktorsku disertaciju „Telo i identitet u digitalnom prostoru“ odbranila  na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Kao postdoktorand, radila je na projektu „Kognitivno unapređivanje čoveka“ pri Centru za nove tehnologije Univerziteta zapadne Bohemije u Češkoj. Njen naučno-istraživački rad obuhvata različite fenomene digitalne kulture: od konstruisanja identiteta i refunkcionalizacije telesnosti kroz digitalne interfejse i biotehnološke intervencije, do konvergencije virtuelnog i fizičkog okruženja. Autor je naučne monografije „Digitalno ja: kako smo postali binarni“ (Art Kult, Novi Sad, 2015, u štampi).

moderator:Bojana Pokrajac          

…Rasprostranjena upotreba digitalnih tehnologija i globalno umrežavanje postale su sastavni deo svih sfera svakodnevnog života. Komunikacija, pristup informacijama, kulturalna produkcija, obrazovanje, pa čak i sama definicija jastva, uspostavljaju se i rekonstituišu kroz tehnologiju i njene društvene, kulturalne, političke, etičke i estetske norme. Digitalne tehnologije više se ne mogu smatrati samo alatkama. One su postale konstituenti nas samih i sveta u kome živimo. Ovim obrtom ka sveopštoj digitalizaciji u protekle tri decenije, savremeni čovek je redefinisan upravo u odnosu na tehnološke inovacije.

U ovom predavanju biće predstavljani odabrani primeri pionirskih i savremenih novomedijskih umetničkih dela koja brišu granice između umetnosti, nauke, tehnologije i svakodnevnog života, a fokus će biti na pitanjima politike identiteta i uloge telesnosti u digitalnim interakcijama od Weba 1.0 do savremenih prirodnih interfejsa.

 Dr Jelena Guga

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.