Vesti

Stvari koje se ponovo pojavljuju02.10.2014. 10:55


U okviru filmskog programa: Stvari koje se ponovo pojavljuju, Autor: Goran Petrović, petak, 3. oktobar 18h projekcija filma Through a Fine Screen, 2010, 20’30’’ i razgovor sa umetnikom Zahari Formvaltom. Moderator razgovora: Goran Petrović. Razgovor će biti na engleskom jeziku.

 

Film Through a Fine Screen i knjiga Reading the Economist, potiču od istog motiva – otiska koji se često pominje kao prva fotografija odštampana u novinama, bez intervencije umetnika. Kao takva, slika je postala referentno mesto u istorijama fotografije i foto-novinarstva, ali se i dalje ne pojavljuje u istorijama urbanog razvoja. Zbog toga je ostalo nerazjašnjeno na kom mestu je načinjena i koji su objekti koji se na njoj vide. Mesto bi moglo biti ono na kome se danas nalazi njujorški Central park, ali može biti i neko sasvim drugo mesto.

Zahari Formvalt  živi u Amsterdamu. Odabrane samostalne izložbe: Zachary Formwalt, VOX Centre de l'image contemporaine, 2013; At Face Value, Wexner Center for the Arts; The Box, 2010; The Form of Practical Memory,  Kunsthalle Basel, 2009. Godine 2013, njegov film Unsupported Transit, nagrađen je nagradom Tiger za kratki film (Tiger Award for Short Films), na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu (IFFR).

Izbor filmova Gorana Petrovića za filmski program Reappearing Things, inspirisan je „disenzualnom“ ulogom umetnosti. Ovakav pristup otvara priliku za repolitizaciju umetnosti, koja u suprotnom ostaje bez svojstvene, političke dimenzije i kao takva, biva obuhvaćena i ućutkana unutar neodređene sfere neoliberalizma. Iz teksta  Umetničke strategije sukobljavanja: Osujećenje neoliberalnog ućutkivanja disenzualne umetnosti, Goran Petrović, Katalog 55. Oktobarskog salona
 
Goran Petrović (Belgrade, Serbia)  trenutno živi u Briselu (Belgija), gde radi kao doktorand istraživač na Ghent University  i u istraživačkom centru S:PAM (Studies in Performing Arts & Media). Njegovo istraživanje objedinjuje  teoriju  performansa  sa post-fundacionalističkom političkom filozofijom, baveći se pojmom paradoksa.  Petrović  je stekao zvanje mastera u okviru аkаdemskih  studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (Srbija). Od 2000. godine  radi kao  nezavisni istraživač, kustos i producent u oblasti vizuelnih umetnosti i filma. 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.