Vesti

Stvari koje nestaju / Disappearing Things27.10.2014. 11:20


Na izložbi sa... Anom Adamović, Danilom Prnjatom i Umetničkom grupom Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran). Utorak, 28. oktobar u 18h. Muzej grada Beograda, Resavska 40b.

 

 

U utorak, 28. oktobra od 18 do 20 sati, o svojim radovima na Oktobarskom salonu govoriće beogradski umetnici: Ana Adamović, Danilo Prnjat i Umetnička grupa Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran).
 
Zajedničko u radovima ovih autora je to što se umetnošću bave kroz tematizaciju određenog društvenog fenomena.
 
Ana Adamović u trokanalnoj video i audio instalciji Hor iz 2014. godine, koristi fotografije grupnih potreta dece snimljene na svečanostima, priredbama i sletovima u socijalističkoj Jugoslaviji. Sve 63 fotografije iz multikanalnog videa su preuzete iz albuma Josipa Broza Tita koje je on dobijao za svoje rođendane od različitih dečijih organizacija i institucija i predstavljaju arhivska građu koja danas pripada Muzeju istorije Jugoslavije. Baveći se istraživanjem istorije detinjstva u ovom projektu autorka dokumentuje specijalnu performativnu ulogu koju su horovi kao pionirske i omladinske družine imali u izgradnji ideologije i kulta ličnosti u socijalističkom društvu, a potom i njihovu ulogu u formiranju individualnog i kolektivnog pamćenja naroda.
 
Odnosom umetnosti i politike bavi se i Umetnička grupa Doplgenger u svoja dva eksperimentalna video rada: Neimenovani fragmenti #1, iz 2012. i Neimenovani fragmenti #2, iz 2014. godine. Kroz analize arhiva medijske slike - prenosa mitinga na Gazimestanu, 28. juna 1989. godine, i sekvencama iz popularne serije „Bolji život“ koja se emitovala od 1987. 1991. i koja je bila najgledanija tv serija iz produkcije TV Beograd na prostoru nekadašnje Jugoslavije, autori kroz prikaz reprezentacije istorijskog skupa kojim je nagovešten dramatičan raspad zemlje i slikama iz serije koje svedoče o toku raspada SFRJ, govore o ulozi i manipulaciji medija u stvaranju slika stvarnosti i oblikovanju sećanja.
 
Rad Danila Prnjata Ocevi i oci, iz 2014, prezentovan u formi video instalacije, na provokativan način takođe govori o jednoj političkoj temi u umetnosti kroz snimke deteta jednog uticajnog vojvođanskog političara koje na napuštenim poljima detektorom traga za arhivskim novčićima. Posredstvom snimaka deteta koje traga za kulturnim blagom umetnik govori o našoj političkoj relnosti koja je isprepletana nacionalističkim politikama kao borbama za teritorije i interes privatnog kapitala.

Serija razgovora sa umetnicima Na izložbi sa... osmišljena je kao prateći program 55. Oktobarskog salona Stvari koje nestaju, autorskog tima Nikolausa Šafhauzena, umetničkog direktora i Vanese Džoan Miler, kustoskinje. Razgovori su inicirani sa idejom boljem upoznavanja publike Oktobarskog salona sa domaćim umetnicima koji ove godine izlažu svoje radove na ovoj međunarodnoj i u našoj zemlji najpoznatijoj smotri savremene vizuelne umetnosti. Susreti i razgovori sa umetnicima koji se organizuju u izlagačkom prostoru Salona u Resavskoj 40b, pored predstavljanja izloženog dela, i elaboracije koncepcije i procesa realizacije upoznaće zainteresovanu publiku i sa širim opusom autora kroz njegove aktivnosti i delovanja na domaćoj i internacionalnoj sceni.
 
Razgovor se vodi uz video projekcije.

Moderatori razgovora su istoričari umetnosti: Katarina Radulović, Milan Nasković i Dušan Spasić

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.