Vesti

Stripolis25.06.2014. 12:25


Četvrtak, 26. jun u 19h Srećna galerija SKC-a, Strip i ilustracija: Stripolis, izložba radova objavljivanih u časopisu.

 

„Stripolis“ je časopis koji je od trenutka osnivanja imao cilj da publici prezentuje stripove posebne likovne  poetike i da na taj način razbije stereotipe  o ovom mediju.  Kvalitetnim otiscima u štampi autori  autentičnog  grafizma i naracije  prikazani su u najboljem mogućem svetlu  kroz kompletan tehnički izgled časopisa koji indirektno asocira na neke domaće strip publikacije iz prošlosti  odajući im na taj način poštovanje i budi  setu kod onih poklonika koji su odrastali uz strip i ostali mu verni do danas. Istovremeno, „Stripolis “ je izdizajniran vrlo moderno, upečatljivo i originalno.
Proteklih godina publikovani su stripovi poznatih autora kao što su Silvio Cadelo, Vittorio Giardino, Edmond Boudoin, Carlos Nine, Carlos Gimenez,  čije su  umetničke vrednosti dobro poznate čitaocima širom sveta, ali su takođe objavljeni  i radovi manje poznatih autora kao što su Toc Fetch, Marcelo Lelis, Yuko Shimizu, Pablo Auladel, i čije su biografije u usponu,  a njihovi radovi krase naslovne stranice „New Yorkera“,„ Timesa“, „Timea“...
Svaki broj donosi koncizan intervju sa nekim od domaćih autora koji su, svaki na svoj način, zadužili naš strip. Osim toga, objavljeni su i autorski  tekstovi naših i stranih publicista koji se na analitički način bave medijem stripa.
Internacionalna orijentacija i saradnja sa autorima iz inostranstva (kojima se šalju primerci „Stripolisa“),  omogućila je umrežavanje ove publikacije u svetske tokove kulture  i na taj način je našu državu  uvrstila u značajane faktore na mapi strip-događanja širom sveta. Takođe, publikovanjem radova autora  iz država  gotovo celog sveta, stekao se kompletniji uvid u trenutne tokove i dešavanje u stripu.
Paralelno sa stripovima iz inostranstva pojavljuju se i dela naših autora i tako se daje otvoren prostor za popularizaciju domaćeg stripa.
Formiranje i opstanak časopisa omogućili su sami autori koji su imali razumevanja za ovakav poduhvat i donirali svoje radove. U stvaranju časopisa, osim urednika, učestvovali su dizajneri, prevodioci, lektori svih generacija. „Stripolis“ je ostvario saradnju sa mnogim mladim autorima kao i sa mnogim manifestacijama od kojih je svakako najznačajnija ona sa Međunarodnim salonom stripa SKC Beograd, gde se objavljivanjem jednog od pristiglih radova na konkurs svake godine dodeljuje nagrada „Stripolisa“.

Branko Đukić, urednik časopisa

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.