Vesti

Stevan Kojić: Samoodrživi sistemi apsurda22.08.2016. 14:25


U petak 26. avgusta u 19 sati u Galeriji "dr Vinko Perčić", Maksima Gorkog 22, u Subotici, otvara se izložba multuimedijalnog umetnika Stevana Kojića pod nazivom "Samoodrživi sistemi apsurda". Izložba je otvorena do 23. septembra, 2016.godine i može se pogledati svaki radni dan od 10-18 sati.

 

Stevan Kojić (1973, Kikinda) je diplomirao i magistrirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Vanredni je profesor na katedri za Nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Njegova osnovna interesovanja se kreću u polju istraživanja relacija između umetnosti, društva, nauke i tehnologije kroz odnose: analogno/digitalno, biologija/tehnologija, ekologija/ekonomija, low-tech/hi-tech, otvoreni/zatvoreni sistemi, vreme/prostor, virtualno/realno i dr. Stevan Kojić pristupa umetnosti kroz istraživanje složenih interrelacija između umetnosti, društva, nauke i tehnologije, koristeći mogućnosti različitih medija, što njegova umetnička dela čini interdisciplinarnim na više načina. Ne razmišljajući o tradicionalnim granicama postavljenim između različitih medija i tehnika, autor ispituje aktuelna društvena pitanja koristeći savremena tehničko-tehnološka dostignuća, audio-vizuelne, digitalne i elektronske medije. U svom umetničkom projektu "Samoodrživi sistemi apsurda" Stevan Kojić se bavi savremenim temama kao što su: ekologija, iskorišćavanje prirodnih resursa, genetska modifikacija, robotika i stvaranje samoodrživih sistema. U okviru laboratorije "Samoodrživih sistema apsurda" koja je sastavljena od međusobno povezanih i uzajamno zavisnih bio-tehnoloških segmenata, kreira specifične eko-tehnološke sisteme koristeći metode i mogućnosti novih medija, nauke i tehnike. U simbiozi predmeta iz svakodnevnog okruženja umetnika, elektronskog otpada i živih organizama nastaje svojevrsno alternativno bio-socijalno stanište sa potencijalom daljeg širenja i transformacije.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.