Vesti

Slika i reč srpske avangarde24.04.2014. 11:00


Muzej savremene umetnosti vas poziva na tematsko vođenje „Slika i reč srpske avangarde“ u subotu, 26. aprila u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6).

 

Reč je o tematskom vođenju kroz izložbu „100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945“.

O tome šta su avangardni pisci Rastko Petrović, Miloš Crnjanski i Boško Tokin mislili o svojim savremenicima, likovnim umetnicima Savi Šumanoviću, Jovanu Bjeliću, Petru Palavičiniju, Ivanu Radoviću i drugima saznaćete od naučnog savetnika sa Instituta za književnost i umetnost dr Bojana Jovića i kustosa Muzeja savremene umetnosti Aleksandre Mirčić.

Na izložbi su predstavljena najznačajnija dela i autori jugoslovenske i srpske umetnosti od 1990. do 1945. godine iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, Muzej tokom sedam godina od zatvaranja glavne zgrade nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku.  Na izložbi su zastupljena dela Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Zore Petrović,  Đorđa Andrejevića-Kuna,  Jovana Bijelića, Avgusta Černigoja, Marijana Detonija, Lojze Dolinara, Vilka Gecana, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Milana Konjovića, France i Tone Kralja, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barilli, Marka Ristića, Tome Rosandića, Zlatka Šulentića, Ivana Tabakovića, Vana Živadinovića Bora i dr.

 
Muzej savremene umetnosti organizuje bogat prateći program koji, između ostalog, obuhvata  predavanja i javna vođenja svake subote u 13 časova do kraja trajanja izložbe.  Cena ulaznice je 300 dinara, a prateći programi su besplatni.

Izložba je otvorena do 18. maja, svakim danom od 10 do 20 časova, osim ponedeljkom.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.