Vesti

Slavimir Stojanovic– Complicate Simply21.04.2016. 13:45


Stručno vođenje kroz izložbu "Slavimir Stojanovic– Complicate Simply" i razgovor sa autorom, petak, 22.april, u 18h. MSUV.

 

Nakon premijere u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Slavimir Stojanović predstaviće se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine retrospektivnom izložbom koja obeležava prvih 30 godina vizuelnih komunikacija jednog od najpozntijih domaćih grafičkih dizajnera. Izložba prikazuje razvojni put Slavimira Stojanovića od najranijih crteža iz detinjstva, preko plakata, stripova, ilustracija, logotipa, magazina, omota ploča, do nagrađenih projekata koje je radio za velike međunarodne kompanije.

 

…Slavimir točno zna kako riješiti problem koji klijent postavipred njega. On točno zna kako preći put odtočke A do točke B. I baš zato što točno zna, njemu je to vjerovatno dosadno. Zato, povrh svih kompliciranih zahtjeva klijenta i zadatka, on izmišlja dodatni – provaliju. To jest, on ih još više zakomplicira: smanjivanjem dijapazona vizuelne palete koju upotrebljava na samo dvije boje i na samo jedan ili dva vizuelna simbola, vrlo često iskombinirana u jedan... (Mirko Ilić)

... Ono što je kod Stojanovića započelo kao nekakva mladalačka intuicija, kao infantilno traganje ili mladalački bunt, polako je sve više preraslo u mišljenje dizajna u kojem iskustvo prerasta u staranje o produkciji smisla... (Jovan Čekić)

... U stvaralaštvu Slavimira Stojanovića primetan je stav da se nanajjednostavniji mogući način, uz upotrebu minimalnih vizuelnih sredstava, kreira dizajnerski rad koji će obuhvatiti kompleksnost ideje koju prezentuje, ali i sveta u kojem živimo, što simbolizuje njegova kreativna maksima Complicate Simply.Uz  neophodnu dozu dosetke, ironije ili autoironije, Stojanović poštuje želju naručioca projekta za kompleksnim ali lako prepoznatljivim dizajnerskim rešenjem... (Slobodan Jovanović)

... Neosporni junak srpskog dizajna u proteklih deset godina je Slavomir Stojanović, dinamični i sofisticirani art-direktor, odgovoran za podizanje standarda ne samo u sopstvenoj zemlji već i u celom istočnom i centralnoevropskom advertajzingu... Stojanović je takođe otvorio vrata modernoj upotrebi tipografije u srpskom dizajnu tako što je pažljivo birao tipove štamparskih slova, uvodeći neke moderne fontove i odnoseći se prema slovima ne samo kao nosiocima verbalnog značenja već i kao prema ključnom delu vizuelne definicije...Činjenica da je Stojanović uspeo da sačini ovako fantastičan portfolio u jednoj od komercijalno najsurovijih sredina u Evropi svedoči koliko je velika njegova krativna moć... (Lazar Džamić)

... Dovoljno je videti zapanjena / ozarena / zamišljena lica posmatrača pred Jugoslovenskim dramskim pozorištem dok odgonetaju emocionalne rebuse Slavimirovih plakata, njihovo uživanje u ironijskoj igri značenja i grafizma, pa da bude jasna energija dara najboljeg srpskog dizajnera poslednje decenije... (Gorčin Stojanović)

Slavimirov svet dizajna moguće je posmatrati kao svojevrsni dnevnik umetnikovog odrastanja i stasavanja u kome se svaki od izvedenih projekata razlikuje a opet čini deo jedne celovite i blistave stvaralačke karijere. Njegov svet nije otuđen niti dezorjentisan već human, okrenut čoveku i to često čoveku sa ovih prostora. Po vizuelnosti internacionalan,Slavimirov dizajn se sa malo umešnosti može smatrati i kao domaći, u kome se umetnik kroz intelektualnu igru često poigrava sa našom opakom stvarnošću, traumama i stahovima. Tako ga Stojanović spretno i vešto, sa povišenom dozom humora, nadograđuje i prevazilazi.(Vladimir Mitrović)

 

Slavimir Stojanović (Beograd, 1969) dizajnersku karijeru započinje već sa 16 godina. Studirao je Grafičke komunikacije na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a specijalizovao se na Visokoj školi za dizajn u Geteborgu i na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Radio je kao kreativni direktor u brojnim agencijama u Srbiji i Sloveniji, a njegovi projekti u domenu dizajna i advertajzinga dobili su više od tri stotine međunarodnih nagrada i priznanja. Radovi Slavimira Stojanovića se nalaze u Muzeju reklame i plakata u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi i Centru Pompidu u Parizu. O Slavimirovom stvaralaštvu pisali su brojni svetski časopisi kao što su Graphis, Print, Communication Arts, Creative Review, Computer Arts, Web Design i drugi, a 2011. Godine uvršten je i u Tašenovu kompilaciju najuticajnijih grafičkih dizajnera sveta Contemporary Graphic Design.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.