Vesti

Šetnja, slike i zvuci sećanja25.01.2016. 11:35


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta pozivamo Vas na komemoraciju Šetnja, slike i zvuci sećanja - Govorim u prvom licu koja će se održati 27. januara 2016. godine u Kulturnom centru Rex, Jevrejska 16 od 17h do 19 časova.

 

Kulturni centar Rex nije slučajno izabran prostor. U ovoj zgradi, nekadašnjeg jevrejskog dobrotvornog društva „Oneg Šabat” i „G’milut Hasidim“ bili su smešteni stari, nemoćni i bolesni koji su bili prve žrtve gasnog kamiona „dušegupke“.

Za ovu priliku, zajedničkim naporom triju beogradskih škola (Železnička tehnička škola, Treća beogradska i Deseta beogradska gimnazija) njihovih profesora i učenika, a uz podršku organizacije Haver Srbija, pripremljen je dvočasovni program koji će jednim delom, aktivno uključiti i posetioce.
U prvom delu programa (od 17-18h) nazvanom Šetnja, slike i zvuci sećanja, posetioci će obilaziti pet punktova sećanja, na kojima će, uz fotografije, panoe i mape, od đaka dobiti usmena obaveštenja i objašnjenja o osnivanju Beogradskog sajmišta 1937. godina, o nastanku i istoriji Jevrejskog logora Zemun 1941. godine, kasnije Prihvatnog logora Zemun, kao i o značaju ovog mesta nekada i danas. Posetioci će biti upoznati i sa kratkim životnim pričama izabranih pet žrtava (Hilda Dajč, David Bivas, Flora Glik, Ester Bajer i Rejna - Lenka Lunginović). Za pripremu ovih pet biografija i panoa korišćeni su materijali Saveza jevrejskih opština Srbije, sa postavke izložbe Portreti i sećanja jevrejske zajednice Srbije pre Holokausta, koja je obišla sedam gradova Srbije i nedavno bila postavljena u Galeriji „Progres" u Beogradu.

Nakon toga, na posebno namenjenom prostoru - Zidu sećanja, posetioci će rukom ispisivati imena malo poznatih žrtava Jevrejskog logora Zemun.
U drugom delu programa (od 18:45 do 19:00) biće izveden recital Govorim u prvom licu, koji sačinjavaju odlomci pisama Hilde Dajč, odlomci autora Davida Albaharija, Filipa Davida, Reli Alfandari, Aleksandra Ajzinberga, Viktora Frankla, Prima Levija, Jehude Amihaja, Beate Niman. Recital izvode učenici Železničke tehničke škole uz horsku pratnju Dragane Stojanović, Jelene Jovičin i Natalije Nedeljkov.
Program komemoracije idejno su oblikovale Nada Banjanin Đuričić i Sonja Viličić.

Holokaust (grč. holos - ceo, potpun; kaustos, spaljen, uništenje spaljivanjem, kod Grka i Rimljana: žrtva paljenica) je naziv za sistematski planski državni progon i genocid nad oko šest miliona evropskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata, koji su počinili nacistička Nemačka i njeni saradnici. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila 27. januar (dan oslobođenja Aušvica) Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.

Ovaj skup koji iniciraju profesori i đaci zajedno sa organzacijom Haver Srbija ima višestruke ciljeve, pored komemorativnog značajan je i vaspitni i edukativni cilj.

Zahvaljujemo se Savezu jevrejskih opština Srbije na ustupljenom materijalu prikupljenom tokom projekta Portreti i sećanja jevrejske zajednice Srbije pre Holokausta kao i Jevrejskoj opštini Beograd na podršci.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.