Vesti

Saopštenje Udruženja likovnih umetnika Srbije02.11.2020. 09:00


Saopštenje Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) povodom uklanjanja radova sa postavke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB)

 

ULUS oštro osuđuje odluku v.d. direktora MSUB Viktora Kiša o uklanjanju pojedinih segmenata  postavke izložbe “Refleksije našeg vremena”, a koja se realizuje u kontekstu programa Akvizicije MSUB 1993-2019. Uz protivljenje  kustosa i programskih urednika MSUB iz partera je uklonjen rad Zorana Todorovića “Toplina”, dok se čitava postavka na petom spratu uklanja radi instaliranja izložbe venčanica Žan Pol Gotijea. Sve to ukazuje na nedoslednost i nerazumevanje programske koncepcije muzeja savrmene umetnosti kao javne ustanove kulture od strane  v.d. direktora. Intervenisanje u program i funkciju prostora koji je namenjen isključivo muzejskom izlaganju, bez uvažavanja mišljenja stručnih kustosa koji se godinama bave unapređenjem svoje stručnosti i praćenjem svetskih i lokalnih kulturnih tokova, očuvanjem, katalogizacijom i prezentacijom umetničke ponude, ukazuje na visok stepen ugroženosti i zapostavljenosti u kojoj se umetnost nalazi danas.

Nedaleko od desetina splavova i restorana, grubom intervencijom u izlagački prostor, zadire u sam smisao postojanja jedinstvenog Muzeja savremene umetnosti koji ni u jednoj fazi svoje istorije nije imao kafić u svom izložbenom prostoru. Takva zamisao bi trebalo da ima, pre svega, adekvatno arhitektonsko rešenje i dozvolu za prenamenu prostora, u protivnom je ovde reč o nečijoj samovolji.

Ukoliko je, kako navodi v.d.direktora Viktor Kiš izložba “završena” da li se radi o diskriminaciji nekih autora i radova iz partera i sa V nivoa, dok će drugi segmenti ostati dostupni za publiku?

Stoga, ULUS apeluje da se publici omogući sagledavanje celovite postavke izložbe Akvizicije MSUB 1993-2019. “Refleksije našeg vremena” u narednom periodu, da se muzejskom kafiću pronadje adekvatniji prostor. Apelujemo i da se izložbi venčanica pronađe uz minimum profesionalizma  i stručnosti adekvatan prostor za gostovanje, ukoliko je neophodno da naša publika vidi vrhunsko komercijalan paket aranžman francuskog kreatora iz 80tih, baš kao što je prethodno muzej ugostio “Čistač” paket.

ULUS

 


 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.