Vesti

Rubens kao literarna inspiracija09.07.2014. 10:30


U četvrtak, 10. jula u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu prof. dr Jelica Novaković održaće predavanje Rubens kao literarna inspiracija.

 

Predavanje će biti održano u okviru pratećih programa aktuelne izložbe Rubensovi krugovi, na kojoj centralno mesto zauzima upravo Rubensova slika Dijanin povratak iz lova. Nastala u čuvenom ateljeu, jednog od najvećih umetnika baroka Petera Paula Rubensa, u Antverpenu početkom 17. veka ovo remek-delo danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Uz ovo čuveno slikarsko ostvarenje, u okviru postavku Rubensovi krugovi, posetioci mogu da vide i nekoliko izuzetnih radova Rubensovih savremenika i saradnika zahvaljujući kojima je autor izložbe, viši kustos Jelena Dergenc ispračala priču o ateljeima kao slikarskim fabrikama i zajedničkom rada umetnika zasnovanom na uže profilisanom usmerenju slikara od kojih je svaki davao doprinos u oblasti za koju je bio posebno talentovan.

Kako bismo što celovitije upoznamo epohu u kojoj su Rubesns i njegovi saradnici stvarali ovog četvrtka imaćemo priliku da Rubensa posmatramo kroz prizmu literature. Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Jelica Novaković, vodeći je stručnjak za holandski jezik u Srbiji, pokretač nastave holandskog jezika na Filoloskom fakultetu u Beogradu i osnivač Grupe za holandski jezik i književnost svim zainteresovanim posetiocima Narodnog muzeja u Beogradu govoriće o Rubensu kao literarnoj inspiraciji.

Ulaz u Narodni muzej je, kao i svakoga puta tokom realizacije pratećih programa za posetioce, slobodan.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.