Vesti

Rezultati Konkursa Likovne galerije KCB-a29.07.2015. 13:40


Savet Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, u mandatu 2015/2016. radio je u sastavu: Bojana Burić, umetnički direktor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Ljiljana Ćinkul, direktorka Galerije “Grafički kolektiv” i likovni kritičar lista “Politika” i Gordana Dobrić, kustos Lik...

 

 

Na konkursu Likovne galerije za program samostalnih i autorskih izložbi za narednu godinu konkurisalo je 115 umetnika iz naše zemlje i inostranstva. Na osnovu uvida u konkursni materijal Savet Galerije se opredelio da 7 slobodnih termina rasporedi na samostalne izložbe i projekte umetnika iz Srbije.

U programu Likovne galerije takođe će biti organizovane tradicionalne izložbe: Kritičari su izabrali, dobitnika “Nagrade Lazar Trifunović” za 2013. godinu, Irine Subotić i Milana Popadića, 11. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, izložba dobitnika nagrade KCB na 55. Oktobarskom salonu 2014. Miše Mladenovića i izložbe iz inostranstva - “Dva sveta” na kojoj izlažu autorke Danica Dakić, BiH/Nemačka, Vašja Nair, Indija/Velika Britanija, Džani Al Ani, Irak/Velika Britanija, i izložba 56. Oktobarskog salona, autora Dejvida Eliota, Velika Britanija.

IZVEŠTAJ SAVETA LIKOVNE GALERIJE
Posle uvida u materijal konkursa Savet je predložio sledeće izložbe i projekte za program u 2016:

1. Ljiljana Šunjevarić, Novodevičansko, slike
2. Maja Milovanović, projekat Mit o graditelju, ambijentalna postavka
3. Ivana Milev, Bojana Atlija, Nina Galić, skulpture
4. Dragana Ilić, Novi prijatelji i 4 D, skulpture
5. Maja Simić, Autoportreti, digitalna grafika
6. Željka Momirov, instalacija
7. Saša Rakezić, Mala otkrića, strip

Obrazloženje:
U svome radu članovi Saveta su se rukovodili propozicijama Konkursa, načelima sadržanim u Pravilniku o radu Likovne galerije i strategijom programa Galerije. Razlozi za izbor navedenog konkursnog materijala za program u 2016. su sledeći:
1. Jednogodišnji program izložbi Likovne galerije Kulturnog centra Beograda Savet sagledava kao uvid u aktuelnu umetničku produkciju umetnika iz Srbije, na osnovu prepoznavanja i predstavljanja personalnih poetika i novih individualnih postignuća, polazeći od stava da iza stvaralaca o kojima je reč već stoje zapažene izlagačke prakse i referentna umetnička kritika.
2. Izlagački program Likovne galerije Kulturnog centra Beograda kroz opuse umetnika treba da prikaže aspekte, širinu scene i domete vitalne umetničke produkcije, sa svim osobenostima lokalnog karaktera i odmeravanjima na internacionalnoj sceni.
3. Odabrane izložbe predstavljaju aktuelnu scenu u medijskom, tematskom i generacijskom kontekstu.
Pri izboru projekata Savet je vodio računa o dinamici izlaganja autora u gradskim i drugim izlagačkim prostorima u okruženju i na inostranoj sceni. Savet se takođe rukovodio realnim mogućnostima za realizaciju odabranih izložbi s obzirom na ograničen budžet i smanjene mogućnosti prezentacije. U procesu selektovanja materijala Savet je zaključio da i pored velikog broja podnešenih predloga ovogodišnji konkurs kvalitativno ne reprezentuje na najbolji način aktuelnu scenu savremene vizuelne umetnosti u našoj zemlji.

U Beogradu, 15. jul, 2015. godine

Bojana Burić, Ljiljana Ćinkul i Gordana Dobrić

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.