Vesti

Radovi Anđele Mujičić13.10.2014. 11:50


U četvrtak , 16. oktobra u 19 časova biće otvorena samostalna izložba radova Anđele Mujčić u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac.

 

Centar interesovanja i kreativne imaginacije mlade umetnice Anđele Mujčić je fotografija kao lična istorija pojedinca i autonomna realnost, jer je u savremenom svetu fotografija svuda prisutna. Umetnica koristi privatne, amaterske fotografije kao osnovu i na taj način gradi neku vrstu skoro lične, intimne ispovesti. Likovi neodređenog socijalnog statusa, izmešteni prostorno i vremenski formiraju atmosferu neodređene nostalgije, topline i sećanja.

Do svojih slika-objekata dolazi specifičnim postupkom postepene transformacije tradicionalnog slikarskog jezika polazeći od klasičnog žanra dečijeg portreta, i u potpunosti izdvaja figuru, smešta je u realni prostor (ne u ram poput klasičnih slika) i tako dolazi do nezavisnog slikarskog objekta koji stupa u interakciju sa okolnim trodimenzionalnim prostorom.

U seriji crteža uvećanih fotografija nagoveštava se postojanje izvan vremena, realnosti koja neprestano prolazi i pretvara se u prošlost. Jasne konture i naglašena dvodimenzionalnost prikaza, sažimaju sećanja da bi bila istaknuta sama  potreba da neki prizor bude zabeležen.

 
Anđela Mujčić rođena je u Nišu 1981. godine. 2005. godine diplomirala je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Đura Radonjića. 2010. godine specijalizirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Jovanovića. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Od 2011. godine radi na Fakultetu umetnosti u Prištini˗Zvečanu kao asistentkinja na predmetu Slikanje A.

 

Samostalne izložbe:

2013.  Galerija „Centar“ Podgorica – Crna Gora /  „Bela Galerija“  Bela Crkva / Niš, GSLU „Salon 77“

2012.    Prodajna Galerija „Beograd“ /  Novi Sad „Likovni salon“  KCNS

2011. Galerija kuće Vojnovića Inđija/  Kulturni centar Požega /  “Prima Center Berlin” Nemačka / Galerija savremene umetnosti Smederevo /  Galerija Narodnog univerziteta Vranje

2010. Galerija “Blok” Beograd / Savremena galerija Zrenjanin

2009. Galerija niškog kulturnog centra – NKC

 

Grupno je izlagala na preko 70 izložbi u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Italija, Bugarska...)

Učestvovala na 20 likovnih kolonija (Sićevo, Ečka, Jalovik...)

Članica ULUS-a od 2010. godine i ULUKiM-a od 2012. godine. Dobitnica druge nagrade na kreativnom multimedijalnom konkursu „Voyage Bleu“, Galerija SKC, Beograd 2010. godine.

Pored slikarstva, bavi se i street-artom.

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.