Vesti

Propagandni materijal za programe KC Pančeva 60-tih i 70-tih godina08.02.2016. 12:55


Izložba fotografija i panoa, Propagandni materijal za programe Kulturnog centra Pančeva 60-tih i 70-tih godina. 11.- 29.februar, 2016. Otvaranje izložbe 11. februara u 13h.

 

Kulturni centar Pančeva je u počecima svog rada propagandnu delatnost realizivao  tako što je likovni umetnik ručno pravio plakate.To su tada radili Vladimir Abramović, Milenko Prvački ponekad i Milivoje Đorđević. Nažalost, svi ovi autori se nisu potpisivali pa se nemože sa sigurnošću ni tvrditi koji je čiji rad. Iako su izrađivani za kratko vreme, nema sumnje da su slikari morali biti vrlo vešti i imati dobra znanja o pismu. Nekada je to bio jedini način oglašavanja  za pozorište, koncerte i film a danas je to raritet. Zahvaljujući sentimentalnosti radnika u KCP, sačuvan je jedan broj ovih interesantnih reklama za programe koje će se izložiti. Pored panoa tu su i  fotografije - portreti tadašnjih glumaca, koji su takođe imali reklamnu ulogu a korišćeni su za filmove koji su se prikazivali u bioskopu Zvezda (sada Apolo).

Interesantna je i velika crno bela fotografija panorame Pančeva autora Mirka Kuzmanovića, koji je radio kao reporter i fotograf tadašnjeg Pančevca,a podseća nas kako je grad tada izgledao.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.