Vesti

Preokreti08.09.2014. 12:35


MSUB u saradnji sa on line magazinom za savremenu umetnost Supervizuelna poziva na seriju razgovora i prezentacija o umetničkim i kustoskim iskustvima u domenu internacionalnog delovanja u okviru izložbe “Preokreti”, koja je rezultat saradnje MSUB-a i Tejt Moderna iz Londona.

 

U četvrtak, 11. septembra u 17 časova u Salonu MSUB-a biće organizovan razgovor sa nezavisnim kustosima o iskustvima međunarodne saradnje. Učestvuju: Milica Pekić (urednica i kustoskinja Galerije 12HUB),  Maja Ćirić (nezavisna kustoskinja) i Miroslav Karić (kustos, nezavisna umetnička asocijacija Remont). Razgovor moderira: istoričar umetnosti Ana Bogdanović.

U petak, 12. septembra u 18 časova u Salonu MSUB-a biće održana prezentacija umetnika i razgovor o iskustvima sa rezidencijalnih umetničkih boravaka. Učestvuju: Aleksandrija Ajduković,  Ivana Ivković, Vladimir Nikolić i Slobodan Stošić. Razgovor moderira: istoričar umetnosti Ana Bogdanović.

Prvi par razgovora u Salonu Muzeja savremene umetnosti predstaviće kustose i umetnike, učesnike rezidencija i aktere u internacionalnim projektima, a drugi par razgovora, krajem septembra, promovisaće domaće rezidencijalne boravke /kolonije/ udruženja kao osobene načine organizovanih struktura na lokalnom nivou sa specifičnim ciljem delovanja. Koncepcija programa: Una Popović, kustos izložbe “ Preokreti” i kustos Muzeja savremene umetnosti i Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i član uredničkog tima Supervizualne.

Izložbom ”Preokreti” u Salonu Muzeja savremene umetnosti, između ostalog, pokrenuta su razmišljanja o značaju i ulozi umetničkih rezidencijalnih ili studijskih boravaka u drugim sredinama. Čini se da danas više nego ranije internacionalni programi razmene i usavršavanja, istraživačka gostovanja i stipendije za umetnike, kustose, radnike u kulturi predstavljaju važno mesto profesionalnog uključivanja u globalni svet umetnosti i regionalnih mreža umetničke saradnje.

Studijski profesionalni boravci blisko su povezani sa namerom izmeštanja,  podrazumevaju  rad i delovanje unutar osobenog okruženja u određenom vremenskom periodu. Specifični prostorni i vremenski parametri mogu biti kako sputavajući, tako i oslobađajući, kao što i prilike koje oni formiraju za rad u novom kontekstu mogu biti jednako uznemirujuće i suštinski otkrivajuće. Raznovrsno strukturirani programi kratkotrajnih i dužih boravaka postavljaju različite okvire za umetničko, kustosko i istraživačko delovanje, istovremeno se razvijajući i kao zasebno polje prakse u komleksnom domenu savremene umetnosti.

Muzej savremene umetnosti zajedno sa on line magazinom za savremenu umetnost Supervizuelna organizuje seriju razgovora sa akterima savremene umetničke scene u Srbiji koji su sa različitih pozicija aktivni u mreži internacionalne razmene. Posebna pažnja posvećena je diskusiji o različitim modelima umetničkih i istraživačkih rezidencijalnih boravaka, okvirima i uslovima delovanja koji se promovišu, te odnosu koji grade sa korisnicima, umetnicima i istraživačima kojima su posvećeni. Svi razgovori, kao i rezimei prezentacija biće po završetku programa dostupni na sajtu Supervizuelne (www.supervizuelna.com) i sajtu MSUB-a (www.msub.org.rs), sa namerom da se zaokruži moguće poimanje značaja rezidencijalnih boravaka danas.

Izložba "Preokreti" produžena je do 5. oktobra. Možete je pogledati svakim danom, osim utorkom, od 12 do 20 časova u Salonu MSUB u Pariskoj 14. Izložba predstavlja drugi deo saradnje između muzeja Tejt Modern iz Londona i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Umetnicima Siniši Iliću i Tini Gverović koji su se predstavili na prvoj izložbi u Londonu, na izložbi u Beogradu pridružio se i engleski umetnik Ben Kejn. Više informacija o izložbi na sajtu Muzeja savremene umetnosti http://www.msub.org.rs/otvaranje-izlozbe-preokreti-salon-msub-170714-u-19h.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.