Vesti

Predstavljanje knjige Aleksandar Dolgij: Fotografije17.03.2015. 10:45


Galerija Artget, Trg republike 5/I, četvrtak, 19. mart u 19h, predstavljanje knjige Aleksandar Dolgij: Fotografije, priredila: Maja Medić. O knjizi govore: Miroslav Predojević, Milan Pantović, Snežana Gnjidić i Maja Medić.

 

Ova knjiga predstavlja izbor iz celoživotnog fotografskog stvaralaštva verovatno jednog od najistaknutijih majstora portreta kod nas, Aleksandra Dolgija. Prva polovina knjige obuhvata fotografije koje su izlagane i nagrađivane, dok drugu polovinu knjige čine do sada neobjavljene fotografije. U njoj se nalazi 168 crno-belih fotografija i tekstovi iz pera ljudi koji su ga poznavali, sarađivali sa njim i na čije živote je u manjoj ili većoj meri uticao – sve to doprinosi boljem upoznavanju čoveka iza aparata.

Aleksandar Dolgij (1931–2009) diplomirao na je na Odseku za unutrašnju arhitekturu na Akademiji  primenjenih umetnosti u Beogradu. Fotografijom počinje da se bavi na studijama 1956.godine, a 1961. postaje član Foto-kluba „Beograd“. Izlagao je na preko 300 izložbi u zemlji i inostranstvu. Osvojio je oko 120 nagrada, a 1989. godine dobija zvanje Majstora fotografije FSJ-a. Na međunarodnoj izložbi u Beogradu,  pod okriljem FIAP-a i u konkurenciji fotografa iz 50 zemalja, osvaja prvu nagradu za kolekciju.

Knjigu je priredlila Maja Medić , koja je diplomirala na Katedri za kameru na FDU u Beogradu, postdiplomske studije za umetnost, medije i dizajn završila u LUCA School of Arts u Briselu, autorka deset samostalnih izložbi i učesnica  na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radila je kao fotograf na filmu, snimatelj kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a trenutno je angažovana kao fotograf za British Council Serbia.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.