Vesti

Poetsko - fizički performans: Ti i ja, isto07.07.2015. 11:10


Predstava je nastala (koncept i tekst) tokom umetničkog rezidencijalnog programa Marije Farmer u Amsterdamu, u OT301 Gallery, od 1.-15. Aprila 2012. Rad na ovoj predstavi je nastavljen u Beogradu kroz audiciju za performerke i set istraživačkih proba tokom 2012. i 2013. godine. KC REX, 8. jul, 20...

 

Poetsko-fizički performans: Ti i ja, isto (u originalu: Who is Your Soulmate?)
Produkcijska podrška: OT301 Gallery Amsterdam, Klub KRUG i KC REX

Koncept, tekst i režija: Marija Farmer

Performerke i kokreatorke pokreta:
Jelena Jezdović
Jovana Savić
Katarina Marković
Marija Farmer

Tehnička podrška:
Miloš Jovanović

Tema performansa je partnerska ljubav i performans istražuje oblike koje takva ljubav ima: odnos srodnih duša (soulmate), zemaljska ljubav (earthmate) i nešto što se zove "twinflame", što nema tačan srpski prevod, najbliže bi bilo reći "moja druga polovina" i zapravo je kombinacija oba, prepoznavanje duša, s jedne strane i mogućnost da takva ljubav bude srećna na zemlji, u svakodnevnici. Samom radu na predstavi prethodili su intervjui sa umetnicima i običnim ljudima/poznanicima o ovim pojmovima, kao i mali istraživački rad o formama koje ljubav ima u književnosti i filmovima. Predstava ispituje klišee (npr. velike ljubavi su večne, ali ne opstaju u realnosti i sl.) i postavlja pitanja o tome koliko smo spremni da prepoznamo, prihvatimo, usudimo se da uđemo u različite vrste ljubavi i da tragamo za tom jednom, savršenom. Postavlja pitanje savršenstva i mogućnosti življenja savršenstva i opire se definisanju čoveka koji može samo da stremi, ali da nikad zapravo ne postiže to savršeno stanje..

"Ti i ja, isto" je stilski nenarativno pozorište (postmodernistička struktura), bazirano na telu i pokretu (fizički teatar), vizuelno (slike koje kreiraju tela i projekcije) i poetično- tekst dobija značenje i snagu jedino kroz ritam. Pokret je nastao kroz istraživački rad i ima niz uspelih i neuspelih sekvenci - cilj je bio da se svi pokreti sliju u jedan pokret, da se napravi jedan fizički paganski ritual i da zamerke ili oduševljenja posebnim delovima izgube na važnosti. Do pokreta smo dolazile korišćenjem poznatih sekvenci pokreta ili plesa (Rosas danst Rosas, Ann Van de Broek) i njihovom adaptacijom, našim razumevanjem tih pokreta, asocijacijama na reči ili fotografije kroz pokret, prevođenjem poezije u ples i sl.

Projekat nema finansijsku podršku i postavljen je na scenu uz ulaganje i podršku autorke, performerki i prijatelja projekta.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.