Vesti

Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović19.03.2015. 11:35


U okviru obeležavanja Meseca frankofonije 2015, izložbom PavleBeljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se tokom marta pridružuje ovoj manifestaciji.

 

Program se realizuje u saradnji sa Udruženjem Francuska Renesansa i Francuskim Institutom u Srbiji – Ogranak u Novom Sadu.

I ove godine, Spomen-zbirka se uključuje u manifestaciju sa željom da se istaknu značaj kolekcije Pavla Beljanskog i njena posebna uloga u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza. S Francuskom je povezuju životne i stvaralačke biografije diplomate ikolekcionara Pavla Beljanskog i autora iz kolekcije. Kao deo internacionalne pariske škole, oni su delovali unutar evropskih konteksta 20. veka i stvarali dela koja po vrednosti prevazilaze nacionalne okvire. Kada je Beljanski po službenoj dužnosti dobio premeštaj za Pariz (1929), u slikarskoj metropoli već su boravili Sava Šumanović, Petar Dobrović, Petar Lubarda, Milo Milunović i drugi umetnici. Beljanski je otkupljujući slike koje su izlagane na pariskim izložbama, uspostavio veze sa mnogima od njih i ubrzo stekao brojne prijatelje. U tom kontekstu, izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, pored priče o prijateljskim vezama kolekcionara sa Milom Milunovićem i njegovom suprugom Olgom Bogdanović, govori i o društvenim i  kulturnim prilikama u Parizu iz vremena kada je njihovo druženje započelo.

Ovogodišnji program ujedno označava početak saradnje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa Udruženjem Francuska Renesansa (La Renaissance Française), čija je srpska sekcija osnovana krajem prošle godine. Imajući u vidu čvrste prijateljske veze koje tradicionalno vezuju Francusku i Srbiju, na inicijativu centrale Francuske Renesanse u Parizu i uz podršku Francuskog instituta uBeogradu, srpska sekcija osnovana je sa željom da se povremeno priređuju manifestacije koje će imati za cilj unapređenje francusko-srpskog kulturnog dijaloga, učvršćivanje međusobnog razumevanja i podsticanje frankofonije. Francuska renesansa je organizacija koja od 1915. godine, kada je usred Prvog svetskog rata, osnovao predsednik Francuske Republike Rejmon Poenkare, deluje pod sloganom: Kultura – solidarnost – frankofonija. To su istovremeno osnovna polja delatnosti u koja se uklapaju aktivnosti mnogih delegacija ove organizacije širom Francuske, Evrope i sveta.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.