Vesti

Neša Paripović: Primeri analitičke skulpture12.11.2014. 11:50


Muzej savremene umetnosti u Beogradu poziva vas na vođenje kroz izložbu "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989." u subotu, 15. novembra u 12 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).

 

Kustos Dejan Sretenović održaće predavanje o delu Neše Paripovića "Primeri analitičke skulpture" iz 1978. godine kojim je ovaj umetnik predstavljen na izložbi u Kući legata.  

Na izložbi "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989." predstavljena su reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda.

Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije predstavljen je sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili određene decenije, kreirali "duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

Na izložbi su predstavljena i dela Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, itd.      

Nadovezujući se na prethodnu izložbu, "100 dela iz zbirki MSUB. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." predstavljenu tokom aprila i maja 2014. godine, ovom  izložbom se zaokružuje simbolički gest prema publici i kulturnoj javnosti da posle toliko godina ponovo bude u prilici da pogleda reprezentativni izbor dela umetnika zastupljenih u zbirkama Muzeja.

Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić

Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša

Izložba je praćena bogatim programom u vidu tematskih vođenja kustosa Muzeja savremene umetnosti koja će biti organizovana svake subote, dok je sreda rezervisana za susrete s umetnicima. Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.