Vesti

Nataša Šarkić: Radnički garderober20.03.2015. 12:35


U ponedeljak, 23. marta u 20h izložba fotografija Nataše Šarkić "Radnički garderober: javno-privatni prostor". Ustanova kulture gradske opštine Stari grad Parobrod.

 

Izložba fotografija garderobera radnika železnice pronađenih u madridskom hangaru napuštenom sredinom prošlog veka.

Zaviriti u ove, decenijama netaknute garderobere, predstavljaju nešto nalik na arheološko istraživanje, a raznovrsnost sadržaja izlepljenih po njima - od političkih parola do erotskih fotografija - nam može reći mnogo toga o životima onih koji su ih koristili.

Garderober, kaseta ili ormarić je objekat na koji najčešće nailazimo u kolektivima - kasarnama, fakultetima i fabrikama. Poput kabine kamiona ili majstorske radionice, garderoberi su primer javno-privatnog prostora. Naime, iako ne pripada onom koji se njime služi (već mu je samo dat na korišćenje) usled svakodnevne upotrebe korisnik počinje da ih doživljava kao nešto svoje, te se tako javlja potreba da ih na neki način obeleži ispisivanjem
natpisa, lepljenjem fotografija, nalepnica ili novinskih članaka.  Na taj način garderober prestaje da bude samo jedan u moru istih garderobera i postaje nešto lično, izdvojeno, različito od ostalih.

Ko su bili ti ljudi? Kako je izgledala njihova svakodnevica? U kojoj meri su se razlikovali od današnjih radnika?

Izložba predstavlja priliku da zavirimo u njihov prostor i da saznamo ponešto o životu španskih radnika za vreme diktature.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.