Vesti

Nada Al Mahmud: Koreni22.04.2015. 10:00


Prva samostalna izložba mlade slikarke Nada Al Mahmud biće otvorena u četvrtak 23. aprila, u Galeriji Teatra 78, u 19 časova.

 

Nadahnuvši se “izboranim licima bezimenih sinajskih pastira“ sa fotografija profesora Đorđa Lazina, umetnica je preuzela na sebe kompleksan zadatak, da naslika portrete jedne sasvim specifične grupacije ljudi, islamske beduinske zajednice koja još od vremena cara Justinijana živi u i od blizine pravoslavnog manastira Svete Katarine na Sinaju.


U  živopisnom i realističkom maniru  portretisani su   na slikama Nade Al Mahmud učinjeni trajnim, monumentalizovani u duhovnom i svakom drugom smislu. U središtu potrage za korenima, sopstvenim ili korenima
celog jednog naroda, slikarka hrabro nastavlja potragu za Čovekom među ljudima, onim retkim i izuzetnim koji je u današnjem svetu više nego ikad ranije samo “jedna slamka među vihorove”, reči su istoričarke umetnosti, Jelene Balević.


Na izložbi će biti predstavljeno 10 ulja na platnu Nade Al Mahmud, kao i fotografije prof. Đorđa Lazina, sa izložbe “Tragovi Vizantije - Sinajski Beduini”.  Izložba će trajati do 7. maja, svakog radnog dana od 10 do 15 časova, uz slobodan ulaz.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.