Vesti

Na izložbi sa... Draganom Žarevac13.10.2014. 14:15


U utorak 14. oktobra u 18 sati predstaviće se vizuelna umetnica Dragana Žarevac. Pored umetnice u razgovoru će učestvovati i njen stalni saradnik Vladan Obradović, kamerman i montažer.

 

Serija razgovora sa umetnicima Na izložbi sa... osmišljena je kao prateći program 55. Oktobarskog salona Stvari koje nestaju, autorskog tima Nikolausa Šafhauzena, umetničkog direktora i Vanese Džoan Miler, kustoskinje. Razgovori su inicirani sa idejom boljeg upoznavanja publike Oktobarskog salona sa domaćim umetnicima koji ove godine izlažu svoje radove na Salonu. Susreti i razgovori sa umetnicima koji se organizuju u izlagačkom prostoru Salona u Resavskoj 40b, u prostoru Lounge bar-a, pored predstavljanja izloženog dela, i elaboracije koncepcije i procesa realizacije upoznaće zainteresovanu publiku i sa širim opusom autora kroz njegove aktivnosti i delovanja na domaćoj i internacionalnoj sceni.

U utorak 14. oktobra u 18 sati predstaviće nam se vizuelna umetnica Dragana Žarevac. Pored umetnice u razgovoru će učestvovati i njen stalni saradnik Vladan Obradović, kamerman i montažer.

Dragana Žarevac će govoriti o svom video radu Odoleti: Sreća koja nestaje, iz 2014.

Krajem prošle godine spot za pesmu „Happy“ Farela Vilijamsa postavljen je na Jutjub, a potom se pojavilo na stotine video rimejkova, dok je sam Farel objavio i jednosatne verzije za svaki sat u danu. Video Odoleti: Sreća koja nestaje bavi se osećanjima razočaranja i frustracije, besa, straha i nesigurnosti skrivenim iza jednostavnih radosnih notica, razigranih poskakivanja i tapšanja. Uz „Happy“ muziku gledamo slike onoga što se događa u gotovo istom času i na istim mestima sveta koji se raspada i nestaje. Rad je sačinjen isključivo od video materijala nađenog na Jutjub mreži.

Ovom prilikom biće prikazan i njen video rad Love in hotel, iz 2012. godine (trajanje 5') koji ima idejnu kopču blisku video radu izloženom na Salonu, kao i manje poznati video Talk show, iz 2001. godine (trajanje 15') iz šireg umetničkog opusa.

Dragana Žarevac je beogradska umetnica koja u svom radu koristi različite medije – performans, video, muziku, crtež, net-art. Obrazovanje u muzici i video umetnosti je sticala u Beogradu, Bombaju, San Dijegu i Parizu. Tokom 70-ih i 80-ih godina samostalno i na grupnim izložbama izlagala je u svim važnijim galerijama na prostoru nekadašnje Jugoslavije, a njeni radovi su predstavljeni i u uglednim institucijama savremene vizuelne umetnosti kao što su  Ludvig muzej u Beču, Tejt Modern u Londonu, Centar Žorž Pompidu u Parizu, ZKM-u u Karlsrueu, Muzeju Gugenhajm u Bilbaou, MSU u Beogradu. Učestvovala je i selektovala kao umetnički direktor festivale video umetnosti u našoj zemlji i u inostranstvu. Dobitnica je nekoliko važnih internacionalnih nagrada za video umetnost. Radi na promociji naše video scene u inostranstvu i autorka je Goethe guerilla radionica za mlade umetnike.

Vladan Obradović je završio kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Snimio je više dokumentarnih i dramskih serija i tv filmova u Srbiji i Crnoj Gori, kao i nekoliko poznatih igranih filmova. Pored snimanja bavi se i montažom i produkcijom umetničkog videa.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.