Vesti

MSUB - Dan otvorenih vrata18.08.2014. 12:20


Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u okviru izložbe "Preokreti" u sredu, 20. avgusta u periodu od 17 do 20 časova u Salonu MSUB-a (Pariska 14). Kustoskinja izložbe Una Popović odgovaraće na sva vaša pitanja o izložbi.

 

 

Izložba "Preokreti" je rezultat saradnje između Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tejt Modern muzeja uz Londona.

Umetnici: Siniša Ilić i Tina Gverović / Ben Kejn (Ben Cain)
Kustosi: Una Popović, MSUB / Hana Djuar, Tejt Modern (Hannah Dewar, Tate Modern)


Izložba "Preokreti" predstavlja drugi deo saradnje  između dva muzeja. Ova izložba je formalni i tematski nastavak izložbe "Izvrnuta kuća" koja je organizovana od 22. novembra 2013. do 13. aprila 2014. u muzeju Tejt Modern u Londonu. Umetnicima Siniši Iliću i Tini Gverović koji su se predstavili u Londonu, na izložbi u Beogradu pridružio se i engleski umetnik Ben Kejn.

Pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje, jeste polazište celokupnog projekta. Zgrada Muzeja savremene umetnosti na Ušću je već sedam godina zatvorena za javnost usled rekonstrukcije i postavlja se pitanje izlaganja i upotrebe kolekcije, edukacije publike o istoj što dalje otvara i pitanje značaja i značenja  ne samo Muzeja kao institucije - formalne kuće moderne i savremene umetnosti - već i izlaganja i opstanka savremene umetnosti u Srbiji danas. Sa druge strane, Tejt Modern koji godišnje poseti i do pet miliona ljudi, jeste institucija od svetskog značaja i svojevrstan muzejski brend, a same socijalne i ekonomske okolnosti u kojima deluje i način na koji deluje su znatno drugačiji.

Izložba "Preokreti" u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavi se pitanjem muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih - kolekcijom, publikom i zgradom - i na taj način se tematski nadovezuje na izložbu "Izvrnuta kuća" u Tejt Modernu. Pored pojedinih segmenata sa prve izložbe, druga ima fokus na tri rada posebno producirana za ovu priliku u Beogradu tokom maja, juna i jula: film "Kameleon", zvučni zapis "Kuće u pokretu" Siniše Ilića i Tine Gverović i rad engleskog umetnika Bena Kejna pod nazivom "Kratki padovi".

Izložba "Preokreti" na više nivoa ima nameru da definiše muzej kao prostor za razmišljanje, prostor u kome se gradi i formira proces. Povezujući lokalna iskustva i delovanja, preispitujući globalne namere i posledice, umetnici su na suptilan način predstavili probleme piripadanja, raseljenosti i nestabilnosti u okviru šireg društveno-političkog konteksta koji danas, možda više nego ikada pre, markira položaj umetnosti i formira specifičnosti i osobenosti umetničkih institucija.

Izložba traje od 17. jula do 28. septembra u Salonu MSUB. Možete je pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom. Više informacija o izložbi na sajtu MSUB-a http://www.msub.org.rs/otvaranje-izlozbe-preokreti-salon-msub-170714-u-19h.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.