Vesti

Milan Kašanin: Gradovi i dvorci u srednjevekovnoj Srbiji24.10.2016. 10:45


U ponedeljak, 24. oktobra u 12 časova u sali Ivo Andrić Beogradskog sajma u okviru glavnog tribinskog programa Sajma knjiga održaće se predstavljanje monografije Milana Kašanina, Gradovi i dvorci u srednjovekovnoj Srbiji.

 

Razgogov o ovom, po prvi put objavljenom štivu, vodiće priređivač mr Branka Ivanić, savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu i Jana Aleksić sa Instituta za Književnost i umetnost.

Milan Kašanin je tokom bogatog istraživačkog života nameravao da u celinama, kao što bi bile civilna i sakralna arhitektura, slikarstvo i primenjena umetnost, predstavi srednjovekovnu kulturnu baštinu i istoriju Srbije u nekoliko obimnih tomova. U knjizi Gradovi i dvorci u srednjovekovnoj Srbiji objavljena je naučna građa koju je Milan Kašanin prikupljao od 1923. tokom narednih 50 godina. Publikovanjem ove monografije delimično se ostvaruje Kašaninova zamisao da se savremenom čitaocu predstavi srpski srednjovekovni grad, na način blizak onom iz 1978. kada je objavio monumentalnu studiju Srpska književnost u srednjem veku.

Knjiga Gradovi i dvorci u srednjovekovnoj Srbiji je objedinjeni segment obimne naučne građe i fotografija Milana Kašanina, iz bogatog rukopisnog fonda koji se po želji samog autora čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.