Vesti

Marko Tubić: Ka svetlu26.09.2016. 10:20


Izložba doktorskog umetničkog projekta "Ka svetlu", autora Marka Tubića. Primena ikonopisačkog slikarskog postupka u sopstvenom delu, u njegovom praktičnom i filozofskom domenu. U Galeriji FLU, do 3. oktobra, 2016. godine.

 

Predmet istraživanja ovog doktorskog umetničkog projekta nastao je i razvija se na osnovama specifičnog vizuelnog izraza mog slikarskog opusa nastalog u toku doktorskih studija. Radi se o postupku slikanja svetlih figura na crnoj pozadini. Figure su slikane ikonopisački, preklapanjem lazurnih slojeva boje, gradacijom od tamnijih ka svetlijim, pri čemu je isključeno slikanje senki. Filozofija ovakvog postupka u pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji za umetnika ikonopisca predstavlja put izbavljenja duše, od tame ka svetlu. Senke se ne slikaju jer se samo u svetlosti prepoznaje biće, pa se nekad kaže da su likovi svetaca na ikonama slikani svetlom. Obzirom da sam, suprotno tradiciji gde je izobraženi lik kanonski unapred zadat, svakoj slici pristupao kao praznoj crnoj površini na kojoj će se tek pojaviti neki neslućeni lik, put od tame ka svetlu za mene je postao put spoznaje unutrašnjih nesvesnih procesa. Odnosno, tematika slike nije bila polazište, već posledica meditativnosti ovog slikarskog postupka. Izbavljenje duše je značilo razumevanje duše. Marko Tubić

Marko Tubić je rođen u Zrenjaninu, Srbiji, 1981. godine. Diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti, 2009. godine, u klasi redovnog profesora Slobodana Roksandića. Na istom fakultetu pohađa doktorske umetničke studije. Odabrani mentor prof. dr Milivoj Miško Pavlović. Član je ULUS-a. Ostvario je nekoliko samostalnih, a učestvovao na više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.