Vesti

Kriza politika prema migracijama i savremeni oblici fašizma26.10.2016. 12:15


Seminar za svakoga: Kriza politika prema migracijama i savremeni oblici fašizma Petak, 28. oktobar, 13-17h. KC Rex, Jevrejska 16.

 

Izraz "Migrantska kriza", sasvim je uobičajen u medijima, iako je u njegovoj suštini duboko nepošten pokušaj da se složena kriza savremenih globalnih politika vulgarizuje i odgovornost za nju prebaci na one koje efekti te krize najviše i pogađaju. Takva i druge zamene teza u medijskoj i političkoj terminologiji (poput one o „ilegalnim" umesto ilegalizovanim migrantima) dovele su do naizgled čudnog fenomena u mnogim evropskim zemljama. Politike vladajućih elita prema migracijama, na različite načine inspirišu i podstiču krajnje desničarski opredeljene pojedince i grupacije na korišćenje retorike i propagande koja je po pravilu rasistička i diskriminatorska prema migrantskoj populaciji. U strahu od dejstva njihovih, po mnogim indikatorima sve šire prijemčivih teza i argumenata, političke elite, bilo oprezno ili bez ustezanja, tako nastaloj konfuziji i paranoji oportunistički prilagođavaju svoje nastupe i postupanja.

Svako javno pretresanje i analiza brojnih pitanja koje pokreću migracija i politike prema migracijama više je nego dobrodošla. Kulturne specifičnosti i razlike, ekonomska situacija u zemljama tranzita ili imigracije, klasni odnosi unutar migrantske i domicilnih populacija, sve su to teme koje se ne trebaju ali i ne mogu izbegavati ukoliko se ne želi dozvoliti hegemonija antimigrantske, često fašisoidne ili otvoreno fašističke propagande.

Izlagačice i izlagači će nam približiti aktuelno stanje u vezi nekih od ovih problema i pitanja u Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji. Nakon svakog izlaganja, bićemo u prilici da kao publika postavimo i čujemo brojna pitanja i zajedno sa izlagačicama i izlagačima na seminaru tražimo najadekvatnije odgovore na propagandne argumente i teze koje često dominiraju medijskom sferom. Na osnovu toga ćemo pokušati da definišemo i neke moguće zajedničke aktivističke stavove i odgovore na ofanzivu diskriminatorskog antimigrantskog diskursa kao i na visoko-političku demagogiju demonstriranu u politikama prema migracijama i migrantima...

Pitanja o kojima želite da se diskutuje možete postaviti na fb stranici seminara
https://www.facebook.com/events/1280696088649550/ ili putem mejla na govorni.programi.rex@gmail.com

Izlaganja:

Marta Stojić Mitrović: Tehnokratija između humanitarijanizma i bezbednosti: migracijska politika EU

Filip Šaćirović: Kome se priviđa rast desnice i zašto - slučaj Mađarske
Tjaša Pureber: Izvanredno stanje i rastući fašizam: Opasna gradnja moći nove desnice
Tadej Kurepa: Ko u Srbiji vodi kampanju protiv migranata?

Apstrakte izlaganja možete naći na sledećoj stranici Rexovog sajta: http://www.rex.b92.net/sr/ovogmeseca/tribineDebate/story/6101/SEMINAR+ZA+SVAKOGA%3A+Kriza+politika+prema+migracijama+i+savremeni+oblici+fa%C5%A1izma.html
Fb https://www.facebook.com/events/1280696088649550/

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.