Vesti

Kristijan Berger gost Pančevo Film Festivala06.08.2015. 12:40


Poznati austrijski direktor fotografije nominovan za „Oskara“, Kristijan Berger, biće gost drugog Pančevo Film Festivala (PAFF) koji se održava u Pančevu od 2. do 6. septembra pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Kristijan Berger održaće besplatan masterklas za sve zainteresovane na temu „Svetlost i profesionalna rasveta - protiv tehnološke diktature“ u subotu, 5. septembra sa početkom u 13 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Dan ranije, 4. septembra u 16.30 u dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, na programu festivala je i projekcija Bergerovog dugometražnog filma „Etnička idila“, snimanog u periodu 1995-98. u posleratnoj Hrvatskoj. Nakon projekcije planiran je i razgovor sa autorom. Ulaz na projekciju je takođe besplatan i otvoren za sve zainteresovane posetioce.

Više o masterklasu na Pančevo Film Festivalu:

Kristijan Berger je patentirao „Cine reflect lighting system“ koji je koristio prilikom snimanja svih svojih filmova od 2001. godine, a koji pored kreiranja novih estetskih mogućnosti za kameru, nudi glumcima i rediteljima posebnu fleksibilnost i slobodu u radu. U okviru najavljenog Pančevo Film Festival masterklasa „Svetlost i profesionalna rasveta - protiv tehnološke diktature“ Berger će govoriti na temu istorijskog razvoja osvetljavanja na filmu i estetskog i ekonomskog uticaja filmske rasvete na metode osvetljavanja na filmu. Na masterklasu će biti reči i o najvažnijim znanjima u oblasti  osvetljavanja u digitalnom svetu. Uz primere kadriranja, osvetljavanja i fotografija sa snimanja Bergerovih filmova „Bela traka“,„Učiteljica klavira”, „Ludvig II”, „Notebook“, „The Night of 1000 hours“ i „By the sea“, razgovaracemo o scenografiji, kostimu, šminki i drugim važnim vizuelnim segmentima filma. Berger će deo svog predavanja posvetiti i dugogodišnjoj saradnji sa Mihaelom Hanekeom, rediteljem filma „Bela traka“.



„Etnička idila“ je devedesetominutni film u režiji Kristijana Bergera, sniman u posleratnoj Hrvatskoj, u periodu od 1995. do 1998. godine. Film govori o nežnosti i mržnji, velikim očekivanjima i još većim razočarenjima ljudi koji žive život u večitom konfliktu između kontradiktornih emocija, urušenih ideala i novih nadanja. Reč je o montiranom materijalu snimanom za potrebe istraživanja i rada na novom filmskom ostvarenju. Prema rečima autora, Kristijana Bergera, film je pokušaj da se korišćenjem dokumentarističkih metoda pronađe i osmisli nova filmska narativna forma.


Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.