Vesti

Katya Granova: Communal Paradise Lost23.05.2016. 13:00


Beo_Project od 27. maja do 12. juna sa zadovoljstvom predstavlja izložbu COMMUNAL PARADISE LOST, Katje Granove, umetnice u rezidenciji.

 

 

COMMUNAL PARADISE LOST

Domaće dimenzija, koju oživljavaju navodne ličnosti, strasti i svakodnevne aktivnosti likova - u ovom slučaju duhova, je jedan od aspekata koji je najviše uticao na rad Katje Granove, tokom rezidencijalnog boravka. Čini se skoro  da u njenom radu razabiremo korake Miltonovog dela, u kojem su po prvi put Adam i Eva zaista predstavljeni u svojim domaćim aktivnostima, pre proterivanja iz Raja. Communal Paradise Lost budi arhetipsku želju za opipljivom stvarnošću, za kojom se mnogo žudelo a koja nikada nije u potpunosti postignuta, ili je pak na neki drugi način izgubljena zauvek. Tepisi, koji su gotovo opsesivno predstavljeni na slikama, u video radu predstavljaju Totem. Imaju snažno simboličko značenje i vode umetnika i publiku ka poreklu ili ka ideji o tome šta bi poreklo moglo da predstavlja. Slike i instalacije ne predstavljaju tepihe ili namještaj kao objekte, već kao ideju, slike slika u kojima je originalni izvor objekta izgubljen. Umetnica sama u jednom tekstu objašnjava da je opipljivost tipičnog jugoslovenskog nameštaja iz 70-tih povratak u želje jedne prosečne ruske porodice iz istog perioda. "To je sovjetski državni raj, ovaj stan, pošto izgleda da je tipičan Jugoslavian mogao da priušti više, od prosečnog stanovnika Sovjetskog saveza 70-tih. Ali gde je sada taj san? Niko ga ne želi više, ni u Rusiji, a ni ovde" U seriji fotografija oseća se ona Benjaminovska melanholija, osnovno osećanje modernog čoveka. Najnovije ruševine Savamale, kvarta koji trpi jaku džentrifikaciju, koja je rezultirala i fizičkim razaranjem stambenog i društvenog tkiva grada, duboko su potresle rusku umetnicu. Napetost postignuta kroz umetnički doživljaj eksplodira u neizlečivu ranu, jedan sve radikalniji gubitak smisla, propadanje ljudskosti i istorije.

Katya Granova 1988, Sant Peteyburg, Prvo je diplomirala psihologiju a zatim je radiala kao psiholog, kao i  praksu u nekim naučnim projektima.

Tokom svojih studija počela je da slika, istražujuči dominantne ekspresivne oblike. Nakon nekoliko godina odlazi da studira Art Psychotherapy u Goldsmiths College-u u Engleskoj gde shvata da su  njena interesovanja više umetnička nego naučna. Tako se prebacuje na Kingston University MA za savremenu umetnost, i odmah zatim ima prvu samostalnu izložbu u Stokholmu koja je bila organizovana jednom u Engleskoj jednom u Rusiji. Nakon MA radila je ilustracije, murale i dizajn, imala nekoliko izložbi, a onda i dobila stipendiju u Parizu na College of Art godinu dana , gde je uz nadzor umetnika Stephena McClymont precizirala svoj stil i interese.Po povratku iz Rusije aktivno se uključuje u savremeni umetnički život, ima 4 lična nastupa. Njen prvi kustoski projekat biće deo Moscow Youth Biennial-a.

Kao izbor  njen stil je slikanje , kao i mogućnost mešanja raznog, u drugačijim tehnikama,materijalima i pristupima. Njeni glavni umetnički interesi su vreme i nesvest koje je istraživala na više načina.

http://grart.net/g/
<https://www.facebook.com/BeoProject/?ref=hl>
<http://beoprojectgallery.weebly.com/>
<beoprojectgallery@gmail.com>


Beo_Project
1th floor ZAVOD Multiconcept Bar
Kraljevića Marka 1 Belgrade

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.