Vesti

Kako fašizam ne staje?20.09.2016. 10:35


(Do)Govorni programi KC Rex, utorak, 20. septembar 2016, 20h Kulturni centar Rex, Jevrejska 16. Kako fašizam ne staje?

 

 

TUŽILA SAM SAMU SEBE

Javno čitanje dramskog teksta Zlatije Kostić

...početak suđenja Zlatiji Kostić po tužbi Zlatije Kostić zbog životne situacije u kojoj se našla u naselju Kamendin, u socijalnom stanu odakle njoj i njenoj porodici preti prisilno iseljenje....
Tekst Zlatije Kostić nastao je tokom i nakon ankete koju su u okviru realizacije projekta „Kamendinamike" sa saradnicima i saradnicama iz naselja Kamendin u Zemun Polju sproveli Nebojša Milikić i Tadej Kurepa (https://www.facebook.com/events/1625364924450518/). Kao odgovor na jedno od pitanja u anketi, Zlatija je samu sebe označila kao krivca za situaciju u kojoj se trenutno sa svojim ukućanima nalazi, izjavivši u anketi da će zbog svih nevolja koje su je snašle u Kamendinu, „tužiti samu sebe". Tekst je svojevrsni zapisnik sa sudskog procesa koji Zlatija pokreće protiv sebe, ispunjavajući nehotice jedan od imperativa buržoaskog ili građanskog društva, koje rutinski, upravo ka onima u nevolji okreće oštricu okrivljavanja i osude za teške životne okolnosti koje ih potiskuju i drže prikovane za socijalno dno. Balansirajući između čekića buržoasko-pravnog socijal-darvinizma i nakovnja deklarativne samilosti građanskog društva, Zlatija evocira svoje životne izbore, koje danas vidi kao zablude i promašaje. Međutim, iz perspektive svojih nekadašnjih ubeđenja i opšte društvene klime ili inercije kojoj teško da je mogla da se odupre, Zlatija ne može ni da razume sopstvene optužbe, mada je institucionalni i ideološki kontekst navode da, kao što je morala da prihvati stanovanje u socijalnom stanu koji nije socijalni stan, prihvati i kaznu bez krivice.
Tekst se javno čita u situaciji kada desetine stanovnika i stanovnica u naselju Kamendin, koji ne mogu da podmiruju troškove stanovanja neprilagođene njihovim primanjima, iščekuju nalog za prinudno iseljenje iz stanova koje koriste.
Više informacija o nastanku i istorijatu ovog projekta može se naći stranici https://www.facebook.com/events/691869494298692/?notif_t=plan_user_associated¬if_id=1474031774207178

Tekst čitaju:
Tužilja Zlatija Kostić: Zlatija Kostić
Optužena Zlatija Kostić: Tamara Simić
Sudija: Nebojša Milikić
Advokat odbrane: Jelena Simić
Svedokinja odbrane: Zorana Pavlović
Svedok odbrane: Milovan Pavlović
Sudski veštak: Tadej Kurepa
Recitacije: Helena Simić

ULAZ SLOBODAN


Ovo javno čitanje je deo (Do)Govornih programa KC Rex 2016/2017, koje podržava Fondacija za otvoreno društvo Srbija a tekst je nastao nakon realizacije projekta Nebojše Milikića i Tadeja Kurepe „Kamendinamike", u okviru projekta Gete instituta „Aktopolis"

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.