Vesti

Jelena Vitorović: NATURA LIBRA15.08.2016. 10:10


U utorak 16. avgusta u 19h u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, otvara se samostalna izložba radova autorke Jelene Vitorović, pod nazivom, "NATURA LIBRA". Izložba traje do 4. septembra, 2016. godine.

Jelena Vitorović se na izložbi u Smederevu predstavlja serijom radova velikog formata, rađenih tehnikom akril na platnu i nastalih u poslednjih godinu dana. Tema je, kako je u nazivu izložbe nagovešteno, priroda. Serija ovih radova se nastavlja na predhodno interesovanje umetnice za pejzaž i prirodu u obliku, kako sama autorka navodi, čovekove svesti o prisutnosti samog njegovog postojanja. Kako je čovek deo prirode njegova suština, odnosno postojanje može biti ostvarano samo u toj sprezi. Okosnica je upravo ambivalentnost ovog odnosa. U svojoj vizuelnoj dopadljivosti ovi radovi imaju animalističke prizore u pejzažu, kao nedvosmislen izraz metaforičnog prikaza ljudske prirode. Reference za svoje stvaralaštvo Jelena Vitorović nalazi u filozofiji nemačkog filozofa Hajdegera, preko psihoanalize, religije i ezoterije. Crtački pristup kojim gradi formu je na nivou meditativnog ponavljanja mantre, u čemu se ogleda pozicija njenog odnosa prema religiji.

Jelena Vitorović je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi prof. Čedomida Vasića, a 2011. je upisala doktorske studije na istom fakultetu. Član je ULUS-a od 2010. Rezidencijalno je boravila u Dizeldorfu i GLO'ART-u (Lanaken, Belgija). Grupno je izlagala u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu i Lanakenu. Do sada je imala sedam samostalnih izložbi. Postavka NATURA LIBRA je prvi put bila izložena u Galeriji ' 73 u Beogradu, 2015. Radove iz serije Jalija prikazala je u Domu kulture Studentski grad 2012. Iste godine imala je izložbu u Kulturnm centru Inđija kao i izložbu pejzaža u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca. Sa drugim umetnicima izlagala je 2011, u Centru za kulturu Mladenovac, a pre toga u Galeriji Stara kapetanija 2010, i 2009. u Dizeldorfu.

Mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, kustos

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.