Vesti

Jelena Antanasijević: Istraživanje27.01.2015. 12:00


“Istraživanje” je prva samostalna izložba autorke Jelene Antanasijević kojom se predstavlja beogradskoj javnosti. Otvaranje izložbe je u utorak, 27. januara u 18. sati u Ustanovi kulture Palilula, Mitropolita Petra 8.

 

Radovi prikazuju proces svojevrsne potrage za unutrašnjima JA, apstraktnim formama, bojama i tehnikama zastupljenim u modernoj umetnosti. Kroz kombinaciju slikanja četkom, špahnom i prstima, autorka predstavlja portrete koji nisu realistični, koristeći se akvarelom, temperama i tehnikom akrila na platnu.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno koktelom i koncertom iznenađenja

Jelena Antanasijević - Ena je rođena u Beogradu. Nakon baletske škole Lujo Davičo, studira Fakultet primenjene umetnosti, gde se bavi kreativnim formama izražavanja. Inspiraciju pronalazi u idejama i delima Salvadora Dalija, Matissa, Andrewa Salgada i Stojana Đurića.

Više informacija:

http://www.artiena.in <http://www.artiena.in/>

http://ukpalilula.rs/dogadjaji/izlozba-istrazivanje-jelene-antanasijevic

"Početak istraživanja svog doživljaja sveta mlada umetnica Jelena Antanasijević, pokazuje izložbom koju osmišljava na svoj način, način mladog bića i stvaraoca koga čeka nimalo lak put rada, snalaženja, put gde niste sigurni kako ćete opstati i koliko se uporno morate boriti... Jelena je izabrala taj put, izvesno s ljubavlju, na šta ukazuju predispozicije tj. talenat koji je ponela iz svoje divne umetničke porodice. To je porodica muzičara, slikara, velikih ljubitelja i poznavalaca umetnosti uopšte.

Jelenini radovi su puni mladalačkog duha, prikaza sveta i okruženja, doživljeni kroz vedre i jasne boje, sa treperenjima i preplitanjima poteza u zavisnosti od tišine ili uznemirenog i razigranog razmišljanja.

Svaka slika objašnjava karakter njene ličnosti koje, sklopive u celinu, ukazuju na složenost njenog umetničkog dara, složenost emocija i transponovanje objektivne realnosti u novu stvarnost viđenu posebnim čulima kojima ostali mogu samo ovde doživeti uz njeno vizuelno pojašnjenje. U suštini potpuno je jasno razmišljanje postojanja, fizičkog i duhovnog, kao i dejstvo njihovih interaktivnih sila koje Jelena ne skriva, već ih potencira i hrabri koloritski intenzivno i dramatično.

Poseban osvrt bacam na apstrahovanje mnogih ne tako važnih elemenata, usled čega se dobija prilično jaka geometrijska apstrakcija - pravac u slikarstvu koji je veoma težak i zahtevan iako izgleda da se očas događa i odrađuje. Ta apstrakcija koja je začetak moderne umetnosti pojavljuje se i na ovim slikama kazujući da je ostavila pozitivnog traga i uticaja i na Jelenu .

Nadam se da će biti uspešna na izabranom putu, i podržimo je na tom divnom putu umetnosti."

Tanja Nikolajević Veselinov - dipl. slikar

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.