Vesti

Izložba Leposava Bela Perović (1911- 2000)21.08.2014. 10:40


U utorak, 26. avgusta u 19 časova u Modernoj galeriji CZK Lazarevac otvara se dokumentarna izložba "Leposava Lepa Perović".

 

Na izložbi će biti prikazane reprodukcije originalnih fotografija legatorke Leposave Lepe Perović iz lične arhivske građe, koja se danas čuva u dokumentarnim fondovima Istorijskog arhiva grada Beograda, u okviru „Legata Koče Popović i Lepe Perović“ i „Legata sestara Perović“, a koje hronološki koncipiraju lične momente iz života legatorke, ali i njeno aktivno kulturno političko angažovanje. Ovom izložbom Moderna galerije CZK Lazarevac ujedno započinje obeležavanje manifestacije „Lepini dani“, u čast rođenja legatorke Leposave Lepe Perović.

Donatorka Legata iz umetničke zbirke Moderne galerije, Leposava Lepa Perović, rođena je 29. avgusta 1911. godine u brojnoj porodici Zorke i Đorđa Perovića, u selu Mašići blizu Banja Luke. U Banja Luci je završila gimnaziju i učiteljsku školu 1932.godine. Prvo učiteljsko mesto dobila je u selu Medvođe u Bosanskoj Krajini. U jesen 1933. godine dobila je premeštaj u selo Paštrić, kod Mionice, u tadašnjem Kolubarskom srezu. Po dolasku u ovo selo, uključila u rad tamošnje partijske organizacije, a ubrzo biva i primljena u Komunističku partiju. Zbog političkog delovanja među seljacima, 1935. godine je po kazni bila premeštena u  drugo selo u Valjevskom srezu, a potom u selo Buđevo, kod Sjenice i na kraju u Bosnu.

Po izbijanju rata Leposava postaje jedan od prvoboraca, aktivno učestvujući u ilegalnim poslovima Komunističke partije, zajedno sa sestrama bila je i nosilac Partizanske spomenice.

Nakon rata udaje se za Koču Popovića, književnika-nadrealistu, učesnika španskog građanskog rata, člana CK SKJ i  ministra inostranih poslova. Zajedno sa suprugom sakupljala je umetnička dela, stvarajući bogatu kolekciju, koju je 1970. godine poklonila opštini Lazarevac, gde se danas u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevca nalazi „Legat Lepe Perović“ i Istorijskom arhivu grada Beograda, gde se danas nalazi „Legat Konstantina Koče Popovića i Lepe Perović“ i „Legat sestara Perović“.


Umrla je 2000. godine u Beogradu.

Izložba će trajati do 4. septembra.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.