Vesti

Izložba: Danica Jovanović (1886 - 1914)13.11.2014. 12:35


Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, u sredu 19. novembra 2014. godine s početkom u 19 časova.

 

Nakon uspešnog prikazivanja izložbe realizovane povodom obeležavanja stote godišnjice od smrti umetnice, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (avgust – septembar 2014), i novosadska publika moći će da pogleda rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada autorke.

Okosnicu izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog činiće dela Danice Jovanović iz zbirki Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija. Ambijentalna postavka osmišljena je s namerom da prikaže životni i stvaralački put, jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Među izloženim predmetima biće zastupljeni radovi iz perioda 1909−1914. godine, uključujući i crteže s školovanja u Minhenu, a dokumentarni segment upotpuniće predmeti iz zaostavštine Danice Jovanović, kao i prateći materijal, u vidu reprodukovanih fotografija, lične prepiske, knjiga i bedekera, dodatno ilustrujući njen život. Izložba će biti otvorena do 18. januara 2015. godine, a tokom trajanja je predviđen raznovrstan prateći program koji će uključiti dečje radionice, stručna i autorska tumačenja postavke i filmske projekcije.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.