Vesti

Izložba, Danica Jovanović (1886–1914)11.08.2014. 10:15


U ponedeljak 18. avgusta u 12 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, organizuje se autorsko vođenje kroz izložbu Danica Jovanović (1886–1914), koju zajednički organizuju Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Medija centar „Odbrana“.

 

U želji da kolege upoznamo sa uzbudljivom pričom o slikarki Danici Jovanović (Beška, 1886 – Petrovaradin, 1914) i kontekstom u kojem je stasavala i stvarala, organizujemo vođenje kroz izložbu koja će dva dana kasnije biti i zvanično otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Ličnost i umetničku zaostavštinu Danice Jovanović predstaviće autorka izložbe dr Jasna Jovanov, dok će o restauraciji njenih slika, nedavno poklonjenih Galeriji Matice srpske, govoriti restaurator Danilo Vuksanović.

Danica Jovanović pripada krugu srpskih slikarki okupljenih početkom 20. veka oko Bete Vukanović i Umetničko-zanatske škole. Studije je nastavila u Minhenu, na Ženskoj slikarskoj akademiji, koju je, jedina od srpskih slikarki, završila početkom 1914. godine; njeno slikarstvo karakteriše ekspresivan potez i intenzivan kolorit, a teme odražavaju svu snagu želje za usavršavanjem „u jedinoj mi miloj i dragoj veštini“, kao i patriotska osećanja zbog kojih će je austrijske vojne vlasti uhapsiti i streljati 12. septembra 1914. godine, kao prvu žrtvu Velikog rata među našim umetnicima.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.