Vesti

Ivan Kožarić: Umjetnost je uvjek nešto drugo03.08.2015. 12:30


Po mišljenju mnogih uvaženih stručnjaka i kolega likovnjaka, devedeset četvorogodišnji Ivan Kožarić (1921.) najveći je živi hrvatski umetnik.

 

Izlagao je na najprestižnijim svetskim manifestacijama moderne i savremene umetnosti, između ostalog na Venecijanskom bijenalu (1956.), na izložbi Documenta u Kaselu (2002.) itd. Dobitnik je najprestižnijih hrvatskih nagrada, pa i nagrade "Vladimir Nazor" za životno delo.


 
Po školovanju Kožarić je kipar, ali po svojoj praksi on je i crtač, slikar, grafičar, tvorac ambijenata, gradski intervencionist, performer... Radi u olovci, pastelu, akvarelu, ulju; u glini, u drvu, bronci; koristi otpatke i ready made-predmete , izražava se fotografijom, riječju... Također, Kožarić je oduvijek dosljedno izbjegavao okvire stilskog određenja. Istodobno, on je figurativac, astratist, organičar, geometričar, umjetnik izdašne akumulacije i minimalne geste. Ipak , bilo koji motiv obrađivao, u bilo kojem materijalu i mediju se izražavao, Kožarić nikad ne prestaje biti prepoznatljiv. No ono po čemu se identificiranije, dakako, tema, oblik ili sredstvo, demonstracija zanatske vještine ili njezino ignoriranje, već imanentna duhovna supstanca koja obitava u svim vrstama njegovih uobličenja. Supstanca koja se manifestira kao osjećaj punine, neograničene prostorne protežnosti, kao obilje emanirajuće vedrine; kao provala ozona i blagotvorni humor. Kožarić je istodobno krajnje atipičan i paradigmatski umjetnički slučaj. Atipičan je po ekstremnoj raznolikosti svojih kreativnih pojavnosti, a umjetnik par excellence, školski primjer stvaratelja, po visokom stupnju osvojene slobode koja je sinonim i ideal umjetničkog djelovanja uopće. Na ovoj izložbi moguće je steći uvid u značaj Kožarićevog stvaralaštva i upoznati se s radovima koji obuhvaćaju veliki vremenski dijapazon, od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas. Kožarićeva misao umjetnost je uvijek nešto drugo, koja je i naslov ove izložbe, ukazuje nastalnu potrebu 'vedro sizifovskog' istraživanja novih mogućnosti izražavanja ispoznaja stvarnosti te, dosljedno, na autorovu nesklonost da se uljuljkuje u samozadovoljstvo učinjenim. Ta tvrdnja objašnjava i fenomen nesvakidašnje mnogolikosti njegova djela u kojoj će posjetitelj ove, dosad najveće, Kožarićeve samostalne splitske izložbe moći uživati.

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.