Vesti

Havijer de Viljota: Borbe sa bikovima:Goja, Hemingvej i Hose Tomas12.11.2014. 13:40


U galeriji Instituta Servantes u Beogradu u petak, od 19h, otvora se izložba španskog slikara, skulptora i arhitekte Havijera de Viljote. Kustos izložbe i umetnikov sin, Alehandro de Viljota, za posetioce na inauguraciji je pripremio organizovano vođenje kroz izložbu.

 

 

Izložba obuhvata 23 dela iz proteklih 40 godina stvaralaštva madridskog umetnika. Radovi su vedinom rađeni u pastelu i crvenoj kredi, ali ima i kolaža iz novije produkcije. Zajednička nit koja povezuje odabrana dela je Viljotina vizija čuvenih borbi sa bikovima, inspirisana različitim ličnostima prema kojima autor oseda poseban duhovni i umetnički afinitet. To su čuveni pisac Ernest Hemingvej, španski slikar Fransisko Goja i torero Hose Tomas.

Priča započinje kolekcijom od jedanaest litografija nastalih sredinom sedamdesetih godina, sa upadljivim tragovima Goje kada je reč o pokretu i dramatici. Ovi grafički potezi, kao i uzdržanost u upotrebi boja, u kontrastu su sa crtežima i kolažima nastalim od 2000. godine, kojima se odaje počast Hemingvejevim avanturama u Španiji, kao i njegovim delima inspirisanim borbama sa bikovima poput romana „Sunce se ponovo rađa.” Američki nobelobac je u više navrata posetio Španiju i do te mere je zaronio u njenu kulturu i običaje, da se „nikada nije osedao kao stranac,“ kako je govorio, impresioniran borbom bikovima- igrom života i smrti. Konačno, u tredem delu izložbe, Tribute to José Tomás, Viljota odaje počast lucidnom španskom matadoru koji je obeležio špansku koridu na prelazu iz XX u XXI vek. Umetnik ovde i sam otkriva svoju strast prema borbi sa bikovima, istovetnu onoj kojom se prepušta društvenoj angažovanosti, neizbežnoj u mnogim umetnikovim ranijim radovima.

Havijer de Viljota (Madrid, 1944), samouk od svoje 13. godine, pripada tredoj generaciji porodice slikara. Usavršavao se kao arhitekta na Visokoj školi arhitekture u Madridu, na kojoj je potom dugi niz godina držao predavanja iz Analize formi. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Nacionalnoj izložbi lepih umetnosti, a sedamdesetih godina priređuje i prve samostalne izložbe u Španiji i inostranstvu. Ubrzo napušta profesorski posao i u potpunosti se posveduje slikarstvu i vajarstvu, konstantno tražedi inspiraciju u humanističkim i socio-političkim okolnostima. Njegov rad izložen je u vodedim kolekcijama savremene umetnosti širom sveta, među kojima se ističu Muzej kraljice Sofije (Španija), Kraljevska akademija lepih umetnosti San Fernando (Španija), Centar savremene umetnosti u Malagi (Španija), Muzej lepih umetnosti u Malagi (Španija), Narodna biblioteka Španije (Španija), kao i nacionalni muzeji u Čileu, Boliviji i Meksiku, između ostalog. Slikar, vajar i arhitekta Havijer de Viljota u junu 2014. godine primljen je za dopisnog člana Kraljevske akademije lepih umetnosti San Telmo u Malagi.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.