Vesti

FORMALNO NEFORMALNE. Beogradske samoorganizovane kulturne produkcije11.05.2016. 10:25


FORMALNO NEFORMALNE. Beogradske samoorganizovane kulturne produkcije koji se realizuje u okviru projekta ACTOPOLIS, za treću nedelju maja.

 

 

Nakon suštinskih promena sistema u nedavnoj prošlosti, društva Jugoistočne Evrope suočavaju se sa brojnim otvorenim pitanjima. Ovo naročito važi za gradove. Nestabilna ekonomija, slabost državnih institucija ili njihova potpuna paraliza, enormne socijalne razlike, prekarni rad i neizvestan položaj velikog dela stanovništva otežavaju angažovanje pojedinca u okvirima civilnog društva. Tu situaciju dodatno komplikuju i aktuelni izbeglički talasi, čije posledice po Tursku, Grčku i druge balkanske zemlje nikako nisu male. U toj se konstelaciji projekat „ACTOPOLIS. Umetnost akcije” profiliše kao transnacionalni test-poligon za urbane alternative između grada Mardina na tursko-sirijskoj granici, preko Atine, Bukurešta, Beograda, Sarajeva, Zagreba, pa sve do nemačkog grada Oberhauzena. I Goethe-Institut i inicijativa „Urbane kinste Rur” na fragmentaciju realnosti odgovaraju formiranjem decentralizovanih mreža.

Beogradsko izdanje projekta ACTOPOLIS „FORMALNO NEFORMALNA. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija” okuplja 14 umetnika, umetničkih grupa i aktera u kulturi različitih usmerenja koji će na poziv kustoskinje Mirjane Bobe Stojadinović dati svoj odgovor na pitanja kako, zašto i za koga se produkuje urbana kultura u kriznim vremenima koja u Srbiji traju više od 25 godina. Šta obeležava ekonomiju kulturne nezavisnosti na početku 21. veka?

Actopolis stan @ Bulevar despota Stefana 36

Radno vreme: pon-pet 16-19h

ZIDNE NOVINE: Jedan broj Zidnih novina povodom projekta biće dostupan u javnim prostorima u gradu i stanu Actopolisa. Autor KURS

BGD ART: Štampani plan grada sa mesečnim programom umetničkih prostora biće dostupan u javnim prostorima u gradu i stanu Actopolisa, uz sajt sa više detalja. Autor Aleksandar Nikolić


Sreda, 18. maj 2016. u 19h

@ Actopolis stan

FORMALNO NEFORMALNA: OTVARANJE IZLOŽBE U STANU

Radovi Irene Ristić, Mariele Cvetić, Nikole Radića Lucatija, Umetničkog kolektiva U10

|1| Kritička diskusija o uslovima rada, saradnji i kulturnoj produkciji u Beogradu


Četvrtak, 19. maj 2016. u 12h

@ Plato ispred Filozofskog fakulteta

„nedeljiva neotuđiva”; Vahide Ramujkić i Noe Treister ‒ Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Okrugli sto: Odnos između institucionalne, akademske i aktivističke proizvodnje znanja

Normalizacija privatne svojine u svim sferama društvenih odnosa i ljudske egzistencije neprestano nas odvraća od zamišljanja bilo kojih drugih vrsta društvenih odnosa i oblika svojine.


Petak, 20. maj 2016. u 19h

@ Actopolis stan

|2| Razgovor o fenomenu druge scene (Marijana Cvetković)

DRUGA SCENA – SAMOORGANIZOVANA PLATFORMA BEOGRADSKE KULTURNE SCENE

Ovaj istraživački rad tragaće za odgovorom na pitanje zašto je druga scena izbrisana iz pamćenja kulturne javnosti. Autorka polazi od hipoteze da razloge treba tražiti u ideološkom preokretu do koga je početkom ovog veka došlo u Srbiji.


Više informacija o projektu, dostupno je na linkovima:

Program ACTOPOLIS BELGRADE: https://issuu.com/bobaart/docs/160510_actopolis_beograd_program

+ opis programa: https://issuu.com/bobaart/docs/actopolis_beograd-programske_kartic

ACTOPOLIS blog: http://blog.goethe.de/actopolis/

ACTOPOLIS Facebook stranica: https://www.facebook.com/actopolis

 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.